Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Friese schoolkinderen beter in hun vel met yoga en meditatie

Friese schoolkinderen beter in hun vel met yoga en meditatie - Promotie Noord

Programma Schoolverlichting zorgt voor rust en balans in de klas 

Van schoolgaande kinderen en hun leerkrachten wordt veel gevraagd. Agenda’s zijn vol, de lat ligt hoog. Veel scholieren hebben moeite met het verwerken van prikkels en ervaren mentale en lichamelijke ongemakken als angst, stress en buikpijn.

Met het programma Schoolverlichting zorgt Club Yoga in samenwerking met De Nieuwe Yogaschool op Friese basisscholen voor rust, balans en kinderen die lekker in hun vel zitten. De Koningin Wilhelminaschool Transvaal in Leeuwarden start op donderdag 8 oktober als eerste basisschool in Friesland met het programma.

Even niet presteren 
Johan Noorloos, oprichter van de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam en mede-initiatiefnemer van Schoolverlichting: ,,Het zou geweldig zijn als kinderen, naast taal en rekenen, vanaf jongs af aan leren dat er altijd een plek binnenin is waar ze rust kunnen vinden.” Het beoefenen van yoga en meditatie geeft kinderen de kans hun hoofd leeg te maken. Dit zorgt voor rust, een beter concentratievermogen en meer zelfvertrouwen. 

,,Maar het is vooral gewoon léuk”, zegt Rianne Hoekstra, oprichter van Club Yoga in Leeuwarden. ,,Het gaat even niet om presteren of om wat je later wilt worden. Je leert dat je al perfect bent, precies zoals je bent. En als kinderen zich goed voelen, presteren ze ook beter. Dat is niet ons doel, maar wel een mooie bijkomstigheid.” 

Programma voor scholen 
Tijdens het 8-weekse programma Schoolverlichting neemt een verlichtingsdocent wekelijks een lesuur over van de vaste leerkracht. In dit uur maken de kinderen kennis met yoga, meditatie en mindfulness. De leerkracht blijft aanwezig. Zo kan hij of zij zich de technieken eigen maken, na afloop van het programma blijvend onderdeel uitmaken van het lesprogramma en doorgeven aan collega’s. Koningin Wilhelminaschool Transvaal in Leeuwarden heeft de primeur. Daar start het programma op donderdag 8 oktober voor de kinderen in groep 2.  

Opleiding verlichtingsdocenten 
De training Schoolverlichting kan dit najaar voor het eerst gevolgd worden bij Club Yoga na meerdere groepen in Amsterdam. Vanaf 9 oktober leert een groep van 21 yogadocenten, leerkrachten en andere professionals uit heel Friesland kinderen en leerkrachten te begeleiden bij het toepassen van technieken uit yoga, meditatie en mindfulness. Deze verlichtingsdocenten kunnen via Club Yoga worden ingezet op scholen voor het programma Schoolverlichting. Daarnaast zijn er programma’s voor het voortgezet onderwijs. 

Blije kinderen en docenten 
Hoekstra wil vanuit Club Yoga zoveel mogelijk schoolgaande kinderen en docenten de positieve effecten van yoga en meditatie laten ervaren. ,,Wij gaan voor gelukkige, blije kinderen en docenten.” Deelnemers van de opleiding Schoolverlichting les van bekende namen uit de yoga- en meditatiewereld als Johan Noorloos, Tijn Touber, Helen Purperhart en Jentien Keijzer. De eerste training zit vol, in januari 2021 start de volgende. 

Kijk voor meer informatie over het programma Schoolverlichting en andere mogelijkheden voor scholen op www.club-yoga.nl.  

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd