Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

World Food Week in Fryslân 14 t/m 20 oktober

Programma World Food Week in Fryslân

Van 14 t/m 20 oktober vindt in Fryslân de World Food Week plaats. Een hele week over eten dat het verschil maakt voor je gezondheid, het klimaat, de biodiversiteit en de boer. De week is een initiatief van Gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland.  Hieronder treft u alle activiteiten aan. Bovenaan per dag, eronder activiteiten gedurende meerdere dagen.

14 oktober
#Sipelsop

Wethouder Herwil van Gelder van gemeente Leeuwarden trapte de World Food Week af om 10:30 uur in de centrale hal van NHL Stenden in Leeuwarden. Dat was tevens de opening van de kunstinstallatie #Sipelsop Deze laat zien wat we vandaag op ons bord scheppen. In de schoolkantine. Op de boerderij. In de snackbar. Bij de voedselbank. Tien Friese kunstenaars en artiesten brengen dat in beeld waarvan er tenminste 6 aanwezig zijn bij de opening ervan. Samen vormen hun werken één reizend geheel. #Sipelsop is tijdens de hele World Food Week op verschillende plekken in Friesland zien: 15/10 in Meriant Zorg in Heerenveen, 16/10 in het Atrium Kunstencentrum in Sneek, 17/10 in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, en 18/10 en 19/10 in de Recycleboulevard in Leeuwarden. Zie www.sipelsop.frl

#Sipelsop Flashmob
Elke Fries nodigen we uit om op 14 oktober om exact 18:00 uur een foto te maken van ‘Wat jij op je bord schept’ en deze te uploaden naar www.sipelsop.frl om zo met elkaar te laten zien wat er in heel Fryslân op het bord ligt die avond. Deelnemers maken kans op een ton uien. Zie www.sipelsop.frl

Groenlunch
Hoe kunnen we samen de voedselverspilling een halt toe roepen en waarom is het belangrijk dat iedereen meedoet? Speciaal voor de World Food Week komt Toine Timmermans naar Leeuwarden voor de Groenlunch lezing van de Friese Milieu Federatie. Toine is directeur SamenTegenVoedselverspilling en programmamanager Duurzame Voedselketens bij Wageningen University & Research. De lezing is van 12:00 tot 13:00 uur, in de Kanselarij in Leeuwarden.

15 oktober
Congres: De échte waarde van ons voedsel

Ons voedsel wordt geëxporteerd en is goedkoop. Maar wat zijn de échte kosten van deze productie? Tijdens het congres ‘De échte waarde van ons voedsel’ blikken we vooruit naar een betere toekomst. Het congres is tevens de lancering van de Friese Voedselbeweging die zich inzet voor een duurzame, lokale productie van gezond voedsel. Het congres vindt plaats in Theater Sneek van 14.00 – 17.30 uur. De bijeenkomst wordt afgesloten met een ‘Dutch Cuisine Impact Diner’ door de chefs van de toekomst van ROC Friese Poort in Sneek, Harste 4.

Kookworkshop streekproducten
Ontdek wat jouw eigen achtertuin te bieden heeft in de keuken tijdens de kookworkshop door Enno’s Kitchen! Wat zijn bijvoorbeeld regionaal of seizoensgebonden groenten? De workshop vindt plaats TDC Leeuwarden, Voorstreek 52 – 54 in Leeuwarden van 18.30 – 20.30 uur en is tegen betaling te volgen.

Rondleiding stadstuin techum
Ontdek wat stadstuin Techum te bieden heeft aan de hand van een rondleiding. De rondleiding start bij Netwerkcentrum Oud Oost (Insulindestraat 27, Leeuwarden) en gaat vervolgens naar stadstuin Techum.

Culinaire rondleiding door biomarkt Bio bij Jansen
Een rondleiding door biomarkt Bio bij Jansen met mythen en weetjes over biologisch eten en drinken door historicus en verhalerverteller Girbe Buist uit Zwolle. Verlengde Schrans 14 in Leeuwarden van 14 tot 16u.

Circulaire 11-stedentocht
Campus Fryslân organiseert samen met provincie Fryslân de Circulaire 11-stedentocht. Een reeks talkshows over circulaire economie en duurzaamheid. Deze editie gaat over bewustwording rondom circulaire economie, gezonde grond en circulaire oplossingen met inspirator Hans Achterbos. De talkshow is van 19.45 – 21.15u in de Bethelkerk in Franeker.

16 oktober
Symposium: Wat is een gezonde schoolkantine?

Gezonde voeding en ‘goed’ eten, een belangrijk hedendaags thema, maar wat is nu echt gezond? Tijdens dit symposium wordt de vraag ‘Wat is gezond eten’ gesteld aan de beste voedingswetenschappers van Nederland. Zij geven vanuit verschillende invalshoeken en disciplines inzicht en antwoord op deze vraag. SVH Meesterkok Albert Kooy (Stenden Hotel/Dutch Cuisine) zal, de input van de dag gebruiken om als NHL Stenden uit te groeien tot de beste schoolkantine van Nederland. Het symposium vindt plaats in de lobby van het Stenden Hotel, Rengerslaan 8 in Leeuwarden van 10:00 tot 18:00 uur.

Kindermenu 2.0
In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder! In de Provincie Drenthe ontstond daarom in 2018 het idee om samen met kinderen en restaurants het Kindermenu 2.0 op de kaart te zetten. Jong Leren Eten Friesland gaat dat in Friesland een vervolg geven. Grand Café Post-Plaza in Leeuwarden is het eerste restaurant in Friesland met een Kindermenu 2.0 op de kaart. Dit gebeurt samen doen met kinderen van OBS Eestroom uit Leeuwarden. Van 17:00 tot 22:00 uur gaan zij met hun ouders en gasten van Grand Café Post Plaza genieten van het eerste Kindermenu 2.0 in Fryslân. Ook de kinderburgemeester van Leeuwarden Sienna van Borkulo eet mee en doet samen met Leeuwarder wethouder onderwijs Hilde Tjeerdema de aftrap.

Miss Pumpkin
Basisschool leerlingen van 5 scholen hebben pompoenen gekweekt en geoogst. Ze bereiden op deze dag een maaltijd met de pompoenen als basis. Dit is een besloten evenement in Centrum de Klyster in Damwâld van 12 tot 14 uur.

Workshop de basis van brood
Voor iedereen die authentiek brood wil leren bakken is er een workshop ‘de basis van brood’ door Mevrouw de Molenaar. Een workshop over het proces van graankorrel tot brood en natuurlijk wordt er ook zelf brood gebakken. De workshop vindt plaats in Witmarsum (Mouneplein 7) van 18.30 tot 21.30u.

17 oktober
Bûter, Brea en Dutch Cuisine diner
Het atrium van het Friesland College aan de Julianalaan in Leeuwarden wordt op deze avond letterlijk het toneel van ‘Frysk Food’ waarin de 250 gasten kennis maken met bijzondere groenten en vruchten. mee kunnen doen aan een foodquiz, Friese wijnen en bieren en geinspireerd worden zelf aan de slag te gaan met wat de Friese bodem te bieden heeft. Het menu wordt samengesteld en gemaakt door studenten van de Middelbare Hotelschool. Het diner duurt van 18:00 tot 22:00 uur.

Lezing: ‘Gelukkig in de Voeding’
In deze lezing legt Erica Krikke (NLP Master Coach, Orthomoleculair Voedingscoach en Parent Educator) uit hoe je in drie stappen ‘Gelukkig in de Voeding’ wordt en legt uit hoe je brein werkt, hoe je kiest voor een lifestyle die bij jou past en van welk eten je blij wordt. De lezing vindt plaats in Schoutingsgebouw De Borgergroep in Joure, van 20:00 tot 21:30 uur.

18 oktober
Kookworkshop: ‘Lekker koken met groente’
Kookworkshop voor World Food Week in samenwerking met Foodtruck Mama Mascha. Tevens de eerste kookworkshop in haar gloednieuwe kookstudio aan de Freark Damwei 4 in Leeuwarden van 17:30 tot 20:00 uur.

Ronde tafelgesprek: Kening fan ‘e Greide
Op zoek naar de (wetenschappelijke) link tussen bodembiodiversiteit met gezond voedsel. Van 19.30 tot 22:00 uur gaan voedselproducenten, bodembeheerders, consumenten, onderzoekers en wetenschappers met elkaar in gesprek over de relatie tussen bodem en ons voedsel. Wat weten we al en wat moeten we nog nader onderzoeken. Dit is tevens de eerste stap naar een Fries Deltaplan Biodiverstieit en een nationale burgerpetitie met biodiversiteit als uitgangspunt. Dit is een besloten bijeenkomst.

Smaaklessen
Studenten van ROC Friese Poort en Nordwin College geven smaaklessen aan groep 5 van het basisonderwijs in diverse basisscholen in de gemeente Súdwest fryslan. Van 10.30 tot 12.30u.

Inloopmaaltijd Hoeve Hoogland
Hoeve Hoogland verzorgt een inloopmaaltijd met puur lokale en biologische ingrediënten. Generatiehuis Gerkesklooster, Hoogstraten 16 in Gerkesklooster.

19 oktober
Rondleiding Ús Hôf
Rondleiding in de tuin, over permacultuur als ontwerp voor de tuin, CSA’s, zelfoogsten of groentepakketen en aanvullend een voedselcooperatie voor de andere producten uit de directe omgeving. En hoe dat ook in jouw dorp of wijk kan. Van 14:00 tot 17:00 uur in Ús Hôf, Sibrandabuorren.

20 oktober
Festival B Drachten
Tweede editie van Festival B voor iedereen die meer wil  weten over voeding en gezondheid en de rol van de bodem daarin en zich sterker, gezonder en energieker wil voelen en ontdekken hoe boeren, bijen, biodiversiteit de basis zijn van je gezondheid en zorgen voor smaakvol eten, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem. Met presentaties van o.a. Jan Terlouw, Rens Kroes, Rineke Dijkinga, Juglen Zwaan en vele anderen, workshops, leefstijlscheck, een uitgebreide markt, foodtrucks, (h)eerlijke lunch en een leefstijl adviesplein waar bezoekers terecht kunnen met al hun vragen over voeding en gezondheid. Festival B is van 11:00 uur tot 17:00 uur gratis toegankelijk in Stadsschouwburg De Lawei In Drachten. Voor het hele programma zie www.festivalb.nl

Gedurende de hele week Impact diners
De Friese horeca, ROC Friese Poort en het Friesland College organiseren speciaal voor de World Food Week allerlei Dutch Cuisine impact diners. Deze menu’s zijn zo samengesteld dat ze klimaatvriendelijk en met minder impact op het milieu kunnen worden geserveerd. Zo kan je tijdens de World Food Week door heel Fryslân genieten van maaltijden die het verschil maken. Deelnemende restaurants onder andere: Alle restaurants van Fryslân Culinair en alle Dutch Cuisine restaurants in Fryslân. Kijk op www.worldfoodweek.nl voor overzicht.

Omke Jan, Woudsend
Ontdek de smaak van Friesland! Op 11, 12 , 13, 18, 19 en 20 oktober maakt restaurant Omke Jan in Woudsend elke avond vanaf 18:00 uur een ‘Proef Fryslân menu’. Een menu volledig gebaseerd op producten en ingrediënten uit Friesland. Friesland heeft als provincie een unieke diversiteit en aanbod van voedsel zoals groente, zoet- en zoutwatervis, vlees, fruit en bonen. Omke Jan werkt nauw samen met de boeren, tuinders en vissers uit de nabije omgeving en koken graag met de smaakvolle producten die de boeren leveren. www.omkejan.nl

Boer Bart Streekboer restaurant
In Streekboer restaurant van Boerderij Bart in Rotstergaast op 18, 19 en 20 oktober van 17:00 tot 20:00 uur maak je kennis met het ambacht van de boer. De geur, kleur, smaak, passie, liefde en alles wat de boeren doen voor eten. Zie www.boerbart

Supermarkt speurneuzen safari
Op 16, 17 en 20 oktober organiseer Stichting Kind en Voeding een speurtocht in verschillende supermarkten door heel Fryslân voor schoolklassen. Zo leren kinderen wat verstandige keuzes zijn.

Dutch Cuisine pop-up restaurant
Op 16, 17 18 oktober is er een pop up Dutch Cuisine lunch restaurant bij ROC Friese Poort, Harste 4 in Sneek. Tussen 12 en 1 worden er drie gerechten geserveerd op basis van de vijf pijlers van Dutch Cuisine

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd