Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

We willen de Paddepoelsterbrug terug

Promotie Noord

Brug trug! Dat is de titel van het nieuwste lied van de Groninger zanger en liedjeschrijver Harry Niehof.

Samen met buurtbewoonster Ji Sinsie Bauman maakte Niehof er een schitterende clip bij, die hier op YouTube te vinden is.


Op de clip fietst Harry Niehof – inwoner van Feerwerd –  via Garnwerd en Wierumerschouw naar de Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaal, aan de noordkant van de stad Groningen. 

Deze eeuwenoude route door het Reitdiepdal – een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland – loopt sinds 26 september 2018 dood op het kanaal. Door een fout van de brugbediening voer een binnenvaartschip die dag tegen de brug aan, die zwaar werd beschadigd.

In plaats van hem te repareren liet vaarwegbeheerder Rijkswaterstaat de brug weghalen. En ondanks oproepen van alle Groninger gemeentes in Noord-Groningen is er nog geen zicht op een oplossing. Ook herhaalde verzoeken van leden van de Tweede Kamer haalden niets uit. Op 25 juni 2020 hebben parlementariërs het herstel van de Paddepoelsterbrug aangekaart bij minister Cora van Nieuwenhuizen. Een toezegging bleef uit.

Bewoners maken zich daar al heel lang druk over. Ook Harry Niehof, die pen, papier en gitaar pakte en een protestlied maakte. Let op de beelden bij de gitaarsolo: die laten zien hoe de brug kapot werd gevaren.

Het is niet voor het eerst dat de verbinding tussen Groningen en Garnwerd gevaar loopt. Het gebeurde ook in 1931, toen het Van Starkenborghkanaal werd aangelegd. Omwonenden kregen toen de belofte van de provincie Groningen dat “het landverkeer ter plekke ten allen tijden verzekerd zal zijn.” 

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd