Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Uitreiking van de allereerste Abel Tasman Erepenning

Abel Tasman Erepenning naast de ambtsketen Foto: Rick Jan Hielkema - Promotie Noord

De allereerste Abel Tasman Erepenning werd zaterdag 15 februari uitgereikt door burgemeester Ard van der Tuuk aan de heer Richard Kempthorne (burgemeester Tasman District 2007 – 2019). De uitreiking van de erepenning vond plaats in de Nederlands Hervormde kerk van Lutjegast. De plek waar Abel Tasman ooit rondliep.

Vele jaren ingezet vol en energie en toewijding
De heer Kempthorne heeft zich als burgemeester van de Nieuw-Zeelandse zustergemeente Tasman District sinds zijn aanstelling in 2007 vele jaren ingezet voor het in stand houden van de herinnering aan het bezoek van Abel Tasman aan Nieuw-Zeeland in 1642. Vol energie en toewijzing is hij de drijvende kracht geweest achter tal van activiteiten die Abel Tasman betreffen. Op zijn initiatief werden de relaties vanuit Nieuw-Zeeland aangehaald en de banden verder geformaliseerd.

De heer Kempthorne heeft in 2014 samen met toenmalig burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast en burgemeester Graham Bury van Kingborough (Australië) het Abel Tasman Museum in Lutjegast geopend. In 2017 bezocht een Grootegaster delegatie zustergemeente Tasman District in Nieuw-Zeeland,  waar dhr. Kempthorne burgemeester was. Namens Tasman District heeft hij de vriendschapsbanden opnieuw schriftelijk bekrachtigd, samen met de besturen van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, zodat deze relaties meegenomen konden worden naar de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Mede dankzij de inzet van de heer Kempthorne kon tijdens het bezoek in 2017 een verzoeningsceremonie met de Maori plaatsvinden. De Maori hebben bij deze ceremonie een bijzonder geschenk cadeau gedaan aan de gemeente en het Abel Tasman Museum: een negen kilo zware jadesteen. Voor de Maori is dit een schat van enorme culturele en spirituele waarde. Dit cadeau mocht dan ook niet zomaar Nieuw-Zeeland verlaten. Dankzij onder andere de inspanningen van de heer Kempthorne is dat toch gelukt.

Eerste Abel Tasman erepenning
Eind januari heeft de gemeenteraad ingestemd met het instellen van de Abel Tasman Erepenning. Goudsmid Roger Veldman, de ontwerper van de ambtsketen, heeft de erepenning gemaakt.

Foto’s: Rick Jan Hielkema

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd