Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Op verschillende plekken over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan. Dat doen we ook in Oldambt. Daarom is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien in stadstuin ‘Ons Toentje’ in Winschoten. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen.
Lichtgevende stenen
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Bij het bezoeken van een graf laten deze mensen vaak een steen(tje) achter. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt voor het maken van het holocaustmonument met de toepasselijke naam ‘Levenslicht’. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Op donderdag 16 januari wordt het monument onthuld in Rotterdam. Daarna worden de stenen uit het kunstwerk verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.
Levende herinnering
Om de paar seconden zie je de stenen van het oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. ‘Levenslicht’ is van 24 januari tot en met zondag 2 februari dagelijks te bekijken van 9.30 tot 21.30 uur in ‘Ons Toentje’, de stadstuin in de Wevershorn in Winschoten (tussen de Beertsterstraat en de Engelsestraat). Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker.
Op de zaterdagen zal stadsgids Koos Akkerman bij het lichtmonument ‘Levenslicht’ het verhaal vertellen van twee joodse families die in Winschoten hebben gewoond.
. op zaterdag 25 januari, 16.00 uur: De vlucht van de familie Salomons uit Winschoten.
. op zaterdag 1 februari, 16.00 uur: Meester Van Gelder, de laatste godsdienstonderwijzer vòòr de deportatie.
Het tijdelijke monument wordt donderdag 23 januari om 16.00 uur onthuld door burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Kijk voor meer informatie op: https://www.gemeente-oldambt.nl/in-oldambt/news/onthulling-holocaustmonument-levenslicht-op-23-januari