Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Oldambtster boerderij mag niet verdwijnen! Denk mee!

Oldambtster boerderij mag niet verdwijnen - Promotie Noord

Het gaat niet zo goed met de Oldambtster boerderij. In de gemeente Oldambt staan ongeveer 350 boerderijen van dit type. Zo’n 30 tot 40 procent is er slecht aan toe.

De gemeente wil graag met eigenaren in gesprek om erachter te komen wat er nodig is om de vervallen panden te behouden, herstellen en ontwikkelen. Erfgoedwethouder Bard Boon: “De naam zegt het eigenlijk al een beetje: de Oldambtster boerderij komt niet veel voor in Nederland. Ze staan vooral in het noorden en oosten van de provincie Groningen. Het is zonde als ze straks zijn verdwenen.”

Veel problemen
Bij Oldambtster boerderijen zijn het woonhuis en de schuur in elkaars verlengde gebouwd. Dit type boerderij heeft vaak veel problemen, weet de wethouder: “Oldambtster boerderijen zijn vaak oudere panden en daardoor zijn ze moeilijk energiezuinig te maken. Omdat ze vaak karakteristiek of monumentaal zijn, mag je er niet zomaar dingen aan verbouwen. Daar komt nog bij dat ze vaak te maken hebben met schade door bodemdaling en aardbevingen. Bovendien zijn de meeste eigenaren van dit boerderijtype al wat ouder en dan is het lastig om een extra hypotheek te krijgen om te kunnen investeren in een verbouwing.”

Toekomstvisie
Om ervoor te zorgen dat het Oldambtster boerderijtype niet uit het landschap verdwijnt, wil de gemeente graag in gesprek met eigenaren. Bard Boon: “Wat is er volgens eigenaren nodig om ervoor te zorgen dat dit boerderijtype blijft bestaan? Waar lopen ze tegenaan? En hoe kunnen wij als gemeente helpen?” Op basis van de gesprekken met eigenaren, maar ook met kenners en adviseurs van organisaties die veel weten van karakteristieke panden, stelt de gemeente een toekomstvisie op. Boon: “In die toekomstvisie staat welke ideeën en initiatieven kunnen bijdragen aan het behouden, herstellen en ontwikkelen van Oldambtster boerderijen. Daarbij zoeken we ook naar financiële mogelijkheden, omdat we als gemeente in een moeilijke financiële situatie zitten en dus zelf weinig kunnen investeren.”

Denk mee!
Bent u of kent u een eigenaar van een Oldambtster boerderij en wilt u graag meepraten over de toekomstvisie? Dan kunt u zich tot 24 augustus aanmelden bij de gemeente.

Laat een bericht achter

2 gedachten over “Oldambtster boerderij mag niet verdwijnen! Denk mee!”

 1. Dag,
  Wat een goed initiatief, het zou inderdaad doodzonde zijn dat deze prachtige Oldamster boerderijen uit het Groninger Landschap beeld verdwijnen.

  We als Onix Architecten hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met herinrichting en restauratie van oude Groningse boerderijen.

  U kunt ons benaderen voor een vrijblijvend gesprek.

  Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd