Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Landschapsprogramma 380 kV Eemshaven – Vierverlaten officieel gestart

Landschapsprogramma Eemshaven Vierverlaten Promotie Noord

Een nieuw plein met wandelpad en meer groen in Spijk en een verhalentuin bij ’t Nijkerkje in Oosteinde. Het zijn de eerste projecten die uitgevoerd worden ter compensatie van de nieuwe hoogspanningslijn 380 kilovolt (kV) tussen de Eemshaven en Vierverlaten.

Wethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl en wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland presenteerden de projecten. Dat deden ze samen met Jan Wiersema van Groen Spijk en Hillechien Hilberink van ’t Nijkerkje, waar de officiële start van landschapsprogramma vrijdag 7 februari plaatsvond. Gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie en projectmanager Klaas Bakker van TenneT lanceerden samen de online kaart met daarop op alle projecten die op dit moment in beeld zijn.

In Oosteinde verandert de kerktuin in een verhalentuin. Daar kunnen bezoekers straks op eigen gelegenheid langs een gerestaureerd wandelpad kennis maken met de historie van het eeuwen oude kerkje. In Spijk werkt de gemeente samen met de bewoners, verenigd in Groen Spijk. Het kerkeiland wordt ingericht met nieuw groen en op de kop van de Havenweg komt een pleintje met zitjes en informatie over de historie van de oude haven. De plek wordt een ankerpunt voor wandelaars en fietsers.

Kwaliteit van het landschap
De komende jaren vervangt TenneT de oude hoogspanningslijn van 220 kilovolt (kV) tussen de Eemshaven en Vierverlaten door een nieuwe lijn met een capaciteit van 380 kV. TenneT en de provincie Groningen investeren de komende jaren 14,9 miljoen euro om de kwaliteit van het landschap langs de nieuwe hoogspanningslijn te versterken (TenneT 12,4 en de provincie 2,5 miljoen euro). Dit gebeurt in samenwerking met de gemeenten Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum, Groningen en Westerkwartier en de inwoners van het gebied.
Het programma, dat wordt uitgevoerd binnen vijf jaar na de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn, bestaat uit thema’s: dorpen, historische terreinen en wierden, dijken, watergangen en beplanting. Kijk voor een overzicht van de projecten op www.provinciegroningen.nl/landschapsprogramma

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd