Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

In de maak: kunstwerk ‘Een Spoor van Water’ tunnel De Maten

Een Spoor van Water De Maten Assen - Promotie Noord

Vanaf dinsdag 25 augustus begint kunstenaar Matthias Oostrik met het aanbrengen van het kunstwerk ‘Een Spoor van Water’ in tunnel De Maten.

De eerste dagen gaat het nog om voorbereidingen, maar vanaf de eerste week van september is er steeds meer te zien. De plaatsing van het kunstwerk duurt ongeveer vier weken. Er wordt gewerkt vanaf het voet- en fietspad. Daarom is de tunnel de komende weken afgesloten voor fietsers en voetgangers. De fietsomleiding wordt met gele borden aangegeven.

Kunstwerk
‘Een Spoor van Water’ bestaat uit meer dan 400 lichtgevende stenen. Telkens als er een trein langskomt, ontspringt er een lichtstroom; een soort waterval vanaf de onderkant van de spoortunnel. Het licht ‘stroomt’ als het ware over de bestrating van het talud, waarna het een weg vindt naar buiten. Zowel treinreizigers als fietsers en voetgangers zullen deze stroom van licht ervaren.

FlorijnAs
Het kunstwerk is het laatste in de rij van FlorijnAs-kunstwerken.  Met het programma FlorijnAs werkte Assen afgelopen jaren aan de bereikbaarheid van de stad. De kunstwerken geven verbinding aan.  Matthias van Oostrik maakte in 2018 het kunstwerk ‘De Assen van Assen’ in de nieuwe Vredeveldsetunnel. Dit werk in tunnel De Maten is daar ‘familie’ van.
‘Een Spoor van water’ verwijst ook naar het ontstaan van Assen, in het stroomdal van de Drentsche Aa. Tijdens de bouw van de tunnel zijn de Nijlandsloop en Stadsbroekloop weer zichtbaar gemaakt.  

Matthias Oostrik
Kunstenaar Matthias Oostrik werkt op het snijvlak van digitale kunst, installaties en film. Met zijn interactieve werk wil hij de impact van digitale technologie op onze omgeving en onszelf laten zien. Hiervoor werkt hij samen met onder andere gerenommeerde neuro-wetenschappers en performance-kunstenaars. Een bekend voorbeeld van zijn werk is ‘De Bijlmer Moodwall’ in Amsterdam. Deze lichtinstallatie in een voetgangerstunnel reageert op voorbijgangers en draagt zo bij aan een veiliger en prettiger gevoel. In een ander werk, ‘The Mutual Wave Machine’, wordt het ongrijpbare idee van dezelfde golflengte onderzocht in een soort capsule die reageert op de hersenactiviteit van mensen die erin plaatsnemen.

Aan het kunstwerk De Maten hebben het Mondriaanfonds (www.mondriaanfonds.nl ) en het BPD Cultuurfonds (www.bpdcultuurfonds.nl) bijgedragen. Het eerste is het stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het tweede heeft als missie een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en de beleving van de openbare ruimte.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd