Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

I-Opener, Jolanda Boomsma, coach voor inzicht en perspectief voor iedereen die op zoek wil naar plezier in werk

Jolanda Boomsma - I-Opener - zininjewerk.nl - Promotie Noord - Ondernemers in beeld


“Inspire people to do the things that inspire them and together, we can change the world.” (Simon Sinek)

De fotograaf in Jolanda Boomsma
“Vroeger wilde ik fotograaf worden, reisfotograaf.  Ik ben zelf een reiziger, heb vele landen bezocht en mijn oog ziet schoonheid op plekken waar het niet voor de hand ligt. Ik ben een kijker. In mijn foto’s laat ik graag verborgen schoonheid zien. Hoewel ik niet de professionele fotograaf ben geworden waar ik vroeger van droomde, bewijst de fotografe in mij nog elke dag haar dienst. Ik zie het schone en het verborgene namelijk ook in mensen.

In mijn werk als coach vertaalt zich dat naar het positieve in mensen, naar het talent dat ze met zich meedragen. Alles in mijn werk is daarop gericht. Ik help mensen te herkennen waar ze ten diepste hun kracht, motivatie en eigenheid voelen. Die zijn in principe altijd aanwezig, maar als mensen bij mij komen, liggen die zaken vaak verstopt achter patronen of is er sprake van een situatie waar iemand uit weg wil.

Kiezen voor het positieve, dat is het wat je krijgt als je met mij je loopbaan, je ondernemersplannen of de periode na je arbeidzame leven onder de loep wilt nemen. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je in een zware tijd zit, vaak is dat de reden dat mensen bij me aankloppen. Maar de insteek is dan dat die tijd je ten positieve iets kan vertellen. Over het lichte in werk en waar dat voor jou te vinden is. Je reis gaat naar jou en de talentdrager in je.

Als begeleider heb ik nu al heel wat reizen meegemaakt. Ik reis met dit werk door de wereld van allerlei mensen, ik mag dankzij de gesprekken die ik met mensen heb, zoveel werelden verkennen. Ik ben dus eigenlijk toch reisfotograaf geworden, dacht ik laatst. Mijn rol is die van het openen van de sluiter. Dat is niet een kwestie van op een knopje drukken. Ik stel het diafragma in, zoek zorgvuldig naar de passende sluitertijd en druk pas af op het juiste moment. Alleen zo herkent mijn gast het beeld van zichzelf.”

Portugal heeft een vruchtbare bodem voor groei
“Elf jaar geleden bracht een training ‘coaching in de natuur’ mij in Portugal. Ik was meteen gegrepen door de natuur in het zuidwesten van Portugal. Ik wist al langer dat een verblijf in de natuur een positieve invloed heeft op mensen -in de natuur kom je bijvoorbeeld sneller bij van stress dan wanneer je binnen blijft-  maar Portugal was een treetje hoger. Er gebeurde iets tussen mij en het land(schap). Dat was zo sterk dat ik besloot mijn werk te verplaatsen naar Portugal, zodat anderen ook hun voordeel konden doen met de kracht van de Portugese natuur. Het was een schot in de roos en een bijkomend voordeel was dat ik mijn gasten een plek ver van hun dagelijkse leven kon bieden. Afstand van alles wat in je dagelijks leven zich voordoet blijkt namelijk voor een versnellingsproces in de coaching te zorgen. Een programma in Nederland duurt vaak drie keer zo lang voor hetzelfde effect.”

Coaching is een cadeau dat je mag uitpakken
“Mensen vragen me vaak naar de opbouw van mijn coachingsprogramma. Ik zeg dan altijd: geen mens is gelijk en daarom krijg je een uniek programma. In die zin heb ik geen vaste inhoud. De coaching ontvouwt zich in de aanwezigheid van mijn gast. Ik haal per persoon en per situatie de tools uit mijn rugzak waarvan ik denk dat mijn gast erbij gebaat is. Natuurlijk is er wel een grof omlijnd coachplan, maar ook daarover deel ik weinig en dat is bewust. In mijn manier van werken gaat het erom dat ik reageer op wat zich voordoet, dan krijgt de gast het beste van mij en -belangrijker nog- mijn gast krijgt daarmee het beste van zichzelf te zien. Mijn programma is erop gericht dat mijn gast de talenthouder in zichzelf uitpakt. De ervaring is dat het uitpakken voelt als een cadeau. En zoals je weet, een cadeau is altijd mooi verpakt. Tot het de tijd is om het open te maken.”

Iedereen die zin in zijn werk wil houden of opnieuw wil krijgen kan mijn gast zijn
“Mijn klanten zijn heel divers, maar ze hebben één ding gemeen, ze willen betekenisvol zijn in hun werk en leven en ergens in hun bestaan is het thema ‘zin en plezier in werk’ een belangrijk element geworden. Door het gebrek eraan of juist door de behoefte om zin te houden of andere zin te krijgen. Ik werk veel met mensen in het onderwijs en andere non-profitinstellingen. Ook ondernemers behoren tot mijn klanten. De laatste jaren is daar een nieuwe groep bijgekomen, de mensen die bijna met pensioen gaan. Veel pre-gepensioneerden zijn fit en vitaal en willen na hun arbeidszame leven hun expertise en kennis in blijven zetten om op nieuwe plekken betekenisvol te zijn. Hoe ze dat zelf mogelijk kunnen maken, leren ze bij mij in een coachingstraject dat speciaal gericht is op hun leven na betaalde arbeid. Ook in zo’n traject gaat het erom te ontdekken welke potentie er aanwezig is.

In geen enkel geval schrijf ik als coach iets voor of geef ik advies, dat vraagt ook wat van mijn klanten. Ik zal de spiegel van je talent niet voor je ophouden, mijn werkwijze is dat je zelf je spiegel gaat oppakken in die week dat je op coachingsreis bent. Mijn ervaring is dat iedereen die met mij in zee gaat, zijn spiegel oppakt.

Zijn er ook mensen voor wie je niet werkt, wordt mij wel eens gevraagd. Het antwoord daarop is, ‘ja, dat komt voor’. Er zijn situaties bij waarbij iemand eerst nog een verwerkingstraject te doorlopen heeft. In zo’n geval verwijs ik door naar een betrouwbare collega uit mijn netwerk die op het gebied van therapie voor deze persoon wat kan betekenen. Soms komt die persoon later dan alsnog een traject bij me doen, voor de fase waarin er weer ruimte is voor zijn of haar talent en het bouwen aan ‘zin in je werk’.”

Een coachingsreis levert altijd nieuw perspectief op
“Zoveel redenen als er kunnen zijn waarom mensen bij me komen, zoveel verschillende resultaten zijn er ook. Is outplacement de reden van een coachingsreis, dan is een nieuwe baan uiteindelijk het resultaat of ondernemerschap. Voor mensen die een burn-out willen voorkomen, kan het ook een switch betekenen, soms binnen de omgeving waar ze werken, soms er buiten. Het kan van alles zijn. Vooraf is niet vast te stellen hoe snel de verandering bij iemand plaatsvindt, dat hangt van meer factoren af dan een coachingsweek. Maar de gemene deler is dat iedereen na de Portugalreis met zelfinzicht en nieuw perspectief op plezier in werk in het vliegtuig terug naar Nederland stapt.

De coaching wordt na de reis nog enkele maanden voortgezet in de vorm van e-mails, whatsappgesprekken en telefoontjes. Ik geef dan aandacht aan de vragen die mensen hebben nadat het zelfinzicht wat bezonken is.”

Ik ben ook weer werkzaam in Nederland
“Werkte ik de afgelopen 11 jaar overwegend in Portugal, vanaf 2019 ben ik ook weer vaker in Nederland te vinden. Voor werkgevers bouw ik momenteel aan een instrument om functioneringsgesprekken om te turnen naar ‘zin-in-je-werk-gesprekken’. Ik geloof er namelijk heilig in dat die insteek verrassend gemotiveerde medewerkers oplevert en medewerkers die zelf zorg dragen voor hun welzijn in hun werk. Hoe zulke gesprekken gevoerd kunnen worden, daar gaat mijn werk in Nederland onder meer over.

In Nederland is er alle ruimte voor wandelingen in het kader van intake, follow-up en inspiratie.”

Kennismaken met werkplezier
“Ben je op zoek naar een loopbaancoach en wil je live met me kennismaken (per telefoon kan altijd), dan kunnen we elkaar ontmoeten. Ben je werkgever en wil je met me sparren over werkplezier, of wil je dat ik een lezing of een training (in company) verzorg, bel me en dan plannen we een afspraak in.

Wil jij een coachingsreis in Portugal? In mei en juni 2019 heb ik nog drie plekken vrij voor de coachingsreis in Portugal. Tussen 12 en 30 april is er gelegenheid mij in Nederland te ontmoeten voor een intake-of sparringsgesprek.

Kijk voor meer informatie op de website van Jolanda: www.zininjewerk.nl
Volg Jolanda via Facebook en Linkedin

Foto’s: Jolanda Boomsma
Tekst: Nelleke de Jong

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd