Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Genomineerden Vrouw in de Media Award 2021 Groningen bekend

Vrouw in de Media Award Groningen - Promotie Noord

Ieder jaar organiseren Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) de Vrouw in de Media Awards.

23 Procent van de experts in het nieuws is vrouw. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media Award per provincie. Tot 20 december 2021 konden kandidaten voor de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen via Vrouwindemedia.nl worden voorgedragen.


Regionale Vrouw in de Media Award
Bij de voordracht werd gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig  en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2021. Per provincie werd door een regionale jury een selectie van finalisten gemaakt. De jury voor Groningen bestaat uit Chantal Schinkels, (juryvoorzitter), auteur ‘De IT Girl’, gespecialiseerd in Diversiteit & Inclusie in Tech, Heleen Lameijer, SEH arts, wetenschapper en eigenaar Make Science Work, winnares Vrouw in de Media Award 2019 Groningen, Josta Duiker, samensteller televisie/ journalist bij RTV Noord en Birte Schohaus, freelance journalist.            

De genomineerden
De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen zijn:

  • Monica Helbig, financieel expert, Groningen, laat als financieel expert haar licht schijnen op financiële onderwerpen, nieuwslink
  • Maria Koijck, afval kunstenaar, Groningen, maakte een video over haar eigen operatieafval van haar borstreconstructie na borstkanker, de video ging viral en deed veel stof opwaaien in de gezondheidszorg, nieuwslink
  • Sanne Meijer, historicus, Groningen, verbindt actualiteit en cultuurhistorie, nieuwslink
  • Esther Metting, universitair docent Data Science Center in Health (DASH) en RUG / UMCG,  Groningen, heeft onderzoek gedaan naar CoronaMelder/CoronaCheck voor VWS en naar de sneltestraten voor onderwijs in Groningen. Ze was in de media als epidemioloog en gedragswetenschapper te zien en te horen bij Corona gerelateerde onderwerpen, nieuwslink
  • Jellie Tiemersma, inclusion/Accessibility advocate, Groningen, zet zich in voor diversiteit en gelijke kansen voor iedereen in de samenleving, won Els Borst Netwerk Inspiratieprijs 2021, nieuwslink

Vanaf 3 tot 28 januari kan er op de genomineerden gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De week daarna wordt de winnares bekend gemaakt en afhankelijk van de maatregelen wordt de award ook in die week uitgereikt. De winnares ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.  

Vrouwen in de media: de cijfers
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Over VIDM
In 2008 richtte Janneke van Heugten VIDM op om bij te dragen aan een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Journalisten kunnen laagdrempelig een oproep versturen naar deskundigen. VIDM deelt dit met deskundigen die aansluiten bij het onderwerp van het artikel of het item waar de journalist of redacteur aan werkt. Als de deskundige binnen de deadline beschikbaar is om vragen over het onderwerp te beantwoorden, reageert zij of hij rechtstreeks naar de journalist of redacteur. De service gericht op het bevorderen van een bredere diversiteit aan potentiële interviewkandidaten is gratis voor journalisten en deskundigen. Met online Medialunches haalt VIDM drempels weg bij deskundigen die vaker en beter in de media willen komen, maar nog zoekende zijn welke stappen ze hierin kunnen zetten.
Mediagasten die hier onder andere al aan hebben meegewerkt zijn hoofdredacteur ANP Freek Staps, chef Mezza Sara van Gorp, hoofdredacteur EenVandaag René van Brakel, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws Ilse Openneer, eindredacteur en presentator RTL Z Ann-Lynn Hamelink, hoofdredacteur Friesch Dagblad Ria Kraa en columnist/schrijver Roos Schlikker.

Over ZijSpreekt
Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt en beschikt het bureau over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of die als gast kunnen optreden in praatprogramma’s op radio en televisie. Sinds 2010 organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards.

Vrouw in de Media Award Groningen - Promotie Noord
Genomineerden Vrouw in de Media Award 2021

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd