Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Gemeente Westerkwartier roept de Staat op om de kleine gasvelden te kopen

Gemeente Westerkwartier roept de Staat op om de kleine gasvelden te kopen - Promotie Noord

NAM gaat komend jaar de kleine gasvelden op land en zee onderbrengen in vier nieuwe bv’s, om ze in de toekomst te verkopen.

Wat dat betekent voor inwoners van de gemeente Westerkwartier is op dit moment nog niet goed te overzien. Het hangt erg af van wie de gasvelden koopt en wat die partij daar mee doet.

De gemeente vindt dat de Staat de gasvelden moet opkopen. Dat brengt rust voor de inwoners. Hoe veel opbrengsten er nog uit de gasvelden te halen zijn, voor welke partijen dat interessant is en wat dat betekent voor schadeafhandeling van onze inwoners, laat de gemeente onderzoeken door de Rijksuniversiteit Groningen.

Morele plicht
Volgens wethouder Westra heeft de staat een morele plicht om de kleine gasvelden te kopen. “We zitten niet te wachten op een partij die het veld leegpompt en het niet zo nauw neemt met de afhandeling van de schade.   Dan heb ik liever dat de Staat zijn verantwoordelijkheid neemt en de velden koopt van de NAM. Onze inwoners hebben wat dat betreft al genoeg voor de kiezen gehad.”

Geen investeerders
NAM heeft laten weten dat organisaties nog niet in de rij staan als het gaat om de overname van de klein velden. Maar Westerkwartier wil dat zelf laten onderzoeken. “We willen weten hoe groot de portefeuille eigenlijk is die NAM te koop zet. Wat betekent het als de Staat dit overneemt in plaats van buitenlandse investeerders?” vraagt Westra zich af.

Quick scan
Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder (RUG) krijgt de opdracht voor de uitvoering van een quick scan. Via die scan moet er antwoord komen op vragen als de hoeveelheid gas die nog in de kleine velden zit, de mogelijkheid tot nationalisering en ook hoe het wettelijk geregeld is bij overname van de velden. De resultaten van de quick scan dragen bij aan het gesprek met NAM en de Staat over de toekomst van de kleine gasvelden.

Gemeente Westerkwartier hoopt dat andere gemeenten in Drenthe en Groningen aanhaken bij dit initiatief. Wethouder Westra heeft NAM, de gemeente Noordenveld en de provincie Groningen op de hoogte heeft gebracht van het RUG-onderzoek en het uitgangspunt van de gemeente Westerkwartier.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd