Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Fietstocht 10 jaar Waddenzee UNESCO Werelderfgoed van start

VVV Vlieland - Met Linde fotografie Promotie Noord


LEEUWARDEN – Op woensdag 19 juni is de viering van het 10-jarig jubileum Waddenzee UNESCO Werelderfgoed van start gegaan op Vlieland. De trilaterale fietstocht is hét evenement van het verjaardagsprogramma van de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed om de unieke waarde van het gebied en tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid te laten zien. Onder het motto ‘One Wadden Sea, Two wheels, Three countries’ fietsen 2 groepen fietsers langs de hele Waddenkust. Naast de groep die van start is gegaan op Vlieland, is er een dag eerder ook een groep fietsers gestart in Ho, Denemarken. Onderweg zijn tussenstops die steeds in het teken staan van de viering van de verjaardag van het Wad en die laten zien hoe divers het gebied is. Zeker ook voor bezoekers. Beide groepen fietsen gedurende 2 weken in etappes naar het eindpunt Wilhelmshaven in Duitsland. De fietsers zullen Wilhelmshaven op 30 juni bereiken. De feestelijke aankomst van de beide fietsgroepen in Wilhelmshaven wordt omlijst met een festival ter ere van het 10-jarig bestaan van het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed.

Aftrap op Vlieland
Na een aftrap met onder andere burgemeester Schokker van Vlieland, mede namens de Wadden Sea Board, waarbij de waarde van het Waddengebied en de noodzaak om samen te werken wordt benoemd, staan de fietsers om 16.00 uur klaar om te starten. Nadat gezamenlijk het glas wordt geheven, vertrekken de fietsers eerst voor een kennismaking met het eiland, waarna ze de volgende dag richting de boot naar Texel gaan voor de eerste etappe. De groep fietsers bestaat uit Wadden-experts, internationale media, afgewisseld met bestuurders van betrokken instellingen en overheden. Daarnaast wordt de vaste groep gaandeweg uitgebreid met mee-fietsers die een of meerdere etappes aanhaken. Aanhaken kan nog, kijk op www.visitwadden.nl/fietstocht voor het volledige programma en om aan te melden. Na Texel gaat de groep het vaste land op en via de Afsluitdijk zullen ze uiteindelijk op 26 juni de grens overgaan bij Nieuw Statenzijl.

Wadvaarders
Het Wad betekent niet alleen land, maar ook water. En water betekent varen. Vanuit de samenwerkende Nederlandse en Duitse Wadvaarders is een vaartocht georganiseerd langs de Waddenkust met eveneens als eindbestemming op 30 juni: Wilhelmshaven. Voorafgaand aan de start van de fietsers, zullen op 19 juni op Vlieland om 15.00 uur vanuit de haven de meevarende schepen hun startschot horen. De fietsers en de varende vloot ontmoeten elkaar in Wilhelmshaven. Ook onderweg ontmoeten de fietsers en bemanning van de schepen elkaar op diverse plekken. Volg de tocht van de Wadvaarders via: www.wadvaarders.nl. Regelmatig zullen hier sfeerreportages van deelnemende schepen worden geplaatst.

De Waddenkust – ongekend uniek
De fietsers beleven met het laatste echte natuurgebied van Nederland. Waddenzee UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Weer, wind en water creëren hier steeds opnieuw een bijzonder landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. Dit enorme getijdengebied is van groot belang voor miljoenen vogels en vissen.

Enerzijds het grootste restaurant ter wereld voor miljoenen vogels en anderzijds een weidsheid van een door mensenhanden gemaakt terpen- en wierdengebied. Een gebied wat veel te bieden heeft, maar ons ook voor uitdagingen stelt. De Waddenzee is een kwetsbaar en uniek gebied. Een gebied dat vraagt om zorg en respect. De containerramp met de MSC Zoe waarbij ruim 2 miljoen kilo afval in zee stortte en deels ook aanspoelde op de Waddeneilanden met mogelijk dramatische gevolgen voor het gebied, illustreert de kwetsbaarheid van het gebied. De trilaterale fietstocht vraagt aandacht en bewustwording voor de uitdaging met zorg en respect om te gaan met dit unieke en mooiste stuk natuur van Nederland.

Samenwerking
De trilaterale fietstocht is een initiatief van het CWSS wat het beleid coördineert voor de internationale Waddenzee die onder de gezamenlijk verantwoordelijkheid valt van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het CWSS is gevestigd in Wilhelmshaven; het eindpunt van de fietstocht en vaartocht. De fietstocht wordt georganiseerd door de samenwerkende marketingorganisaties in Noord-Holland, Fryslân en Groningen wat betreft het Nederlandse deel van de route. De fietstocht is onderdeel van de campagne Visit Wadden (www.visitwadden.nl) die door de samenwerkende marketingorganisatie’s Holland boven Amsterdam, Merk Fryslân en Marketing Groningen wordt uitgevoerd. Vanuit de campagne Visit Wadden wordt op 29 en 30 juni de Dag van het Wad georganiseerd. Ook dit evenement is onderdeel van de 10de verjaardag van het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed.


Foto: VVV Vlieland- Met Linde Fotografie


Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd