Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Afvalkunstenaar Maria Koijck wint de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen

Maria Koijck wint de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen - Foto Eva Glasbeek - Promotie Noord

Afvalkunstenaar Maria Koijck ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Groningen.

Koijck heeft zich in 2021 volgens 45 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Volgens de stemmers is ze een topkunstenaar met oog voor de toekomst en het milieu. Jellie Tiemersma, Inclusion/Accessibility voorvechter en winnares van de Els Borst Netwerk.

Inspiratieprijs 2021, eindigde met 19 procent op de tweede plaats. Historicus Sanne Meijer ontving 18 procent van de stemmen en werd daarmee derde. Allen komen uit Groningen.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn.

Over de winnares
Afvalkunstenaar Maria Koijck brengt het afvalprobleem onder de aandacht met haar kunst, koos daar een speciale persoonlijke vorm voor en zet zich onverminderd in tegen zinloos plastic. Volgens de stemmers inspireert ze en zet ze mensen aan het denken. “Een milieubewust visionair, een doener, een doorzetter, ze durft en in de media is ze volledig zichzelf”, aldus de stemmers. De vorige Vrouw in de Media Award Groningen (2019) won Spoedeisende hulp arts en wetenschapper Heleen Lameijer.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is net zo belangrijk in de lokale en regionale media, vindt de organisatie. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury vervolgens vijf rolmodellen in de provincie Groningen. De jury voor Groningen bestaat uit Chantal Schinkels, (juryvoorzitter), auteur ‘De IT Girl’, gespecialiseerd in Diversiteit & Inclusie in Tech, Heleen Lameijer, SEH arts, wetenschapper en eigenaar Make Science Work, winnares Vrouw in de Media Award 2019 Groningen, Josta Duiker, samensteller televisie/ journalist bij RTV Noord en Birte Schohaus, freelance journalist. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

Maria Koijck wint de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen - Foto Eva Glasbeek - Promotie Noord
Maria Koijck wint de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen – Foto Eva Glasbeek

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd