Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Gemeentelijk wagenpark gemeente Groningen volledig over op elektrisch

Promotie Noord

De komende vijf jaar vervangt de gemeente Groningen de 128 dienstvoertuigen voor een elektrische variant.

Hiervoor komen er 74 ‘slimme’ laadpalen bij de gemeentelijke panden. “Onze ambitie is een schone, prettige en gezonde stad. Daar hoort een emissievrije binnenstad in 2025 bij. Om schoon en CO2-vrij te rijden, zetten wij ons eigen wagenpark de komende jaren om naar emissievrije voertuigen”, zegt wethouder Glimina Chakor.

De gemeente Groningen heeft al een paar volledig elektrische dienstauto’s en is wereldwijd koploper op het gebied van waterstof. Met meerdere voertuigen wordt op eigen duurzaam geproduceerd waterstofgas gereden. Daarnaast boekt de gemeente al resultaat in het terugdringen van uitstoot van schadelijke stoffen en CO2 met het rijden op groengas en GTL. Door elektrisch te rijden wordt 3.725 ton minder CO2 per jaar uitgestoten. Daarnaast wordt fors bespaart op brandstof- en onderhoudskosten, waardoor elektrisch rijden voordeliger is dan rijden op groengas en GTL.

Forse energievraag
De overgang naar elektrisch rijden levert een forse energievraag op. Om hieraan te kunnen voldoen worden verschillende slimme technieken ingezet die zorgen voor een optimale afstemming tussen de energievraag van de auto’s en het energieaanbod van het gebouw. Via monitoring van de laadpunten vindt een continue analyse van de energievraag plaats.

350 openbare laadpalen
De ‘slimme’ laadpalen zijn bedoeld voor het wagenpark van de gemeente Groningen. Deze voertuigen staan veelal op privéterrein geparkeerd. Naast deze laadpalen voor het eigen wagenpark komen er in Groningen de komende jaren 350 extra openbare laadpalen bij.

Groene stroom
De stroom die nodig is voor het laden is groene stroom. Sinds 1 januari 2019 heeft de gemeente Groningen, samen met de provincie en andere gemeenten in de provincie Groningen, een energiecontract waarbij de geleverde stroom duurzaam is.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd