Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

TopDutch-regio presenteert waterstofambitie tijdens Global Entrepreneurship Summit 2019 in Den Haag

Alleen door grootschalig samen te werken, lukt het om de energietransitie van fossiel naar groen door te zetten. Waterstof speelt daarin een cruciale rol. Dat was drie dagen lang de boodschap van Noord-Nederland op de Global Entrepreneurship Summit 2019 (GES2019) in Den Haag. Ondernemers, overheid en onderwijs zetten zich vanuit Noord-Nederland gezamenlijk in voor de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie.

De Noord-Nederlandse plannen werden tijdens GES2019 aan het internationale publiek gepresenteerd. In de residentie van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra legden de verschillende spelers in de keten tijdens een inhoudelijke sessie uit waarom de noodzaak voor een groene waterstofeconomie hoog is en waarom Noord-Nederland – de TopDutch-regio – bij uitstek geschikt is om die economie te ontwikkelen. Ook organiseerde Noord-Nederland een netwerkbijeenkomst en pitchte de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns de waterstofambitie voor een internationaal gezelschap van investeerders en beleidsmakers.

De regio deed tijdens die drie bijeenkomsten eveneens een oproep aan internationale bedrijven om zich te vestigen in Noord-Nederland, om zo de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie te versnellen en te versterken. Dat resulteerde in goede en versterkte contacten, nieuwe relaties en zelfs al kwalitatieve leads van bedrijven met interesse om te investeren en/of zich te vestigen in Noord-Nederland. Vooral vanuit de Verenigde Staten (initiatiefnemer van GES) was veel belangstelling.

Ambitieus programma
“We willen het goede voorbeeld zijn, dus daarom hebben we een ambitieus programma voor de energietransitie ontwikkeld’’, aldus de Groningse gedeputeerde Nienke Homan. “Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Als je iets wil bereiken, dan moet je de hele keten veranderen. Dat kan met waterstof.’’ Zo kan het gas niet alleen gebruikt worden als energiedrager of batterij, maar ook als brand- en grondstof voor bijvoorbeeld de industrie, legde Homan uit.

Andere spelers in de keten zijn bijvoorbeeld energie en technologie bedrijf ENGIE, Gasunie, BioMCN en New Energy Coalition. Volgens Caroline Hillegeer van ENGIE is Noord-Nederland uitermate geschikt en is het wereldwijd opererende concern daarom betrokken bij de groene waterstofeconomie. ,,Er is in de regio al een afzetmarkt, infrastructuur, land om uit te breiden en misschien nog wel het belangrijkste: de bereidheid om er vol voor te gaan.’’

BioMCN uit Delfzijl, producent van methanol, is bijvoorbeeld een van die afnemers. Managing Director Søren Jacobsen: “De samenwerking in Noord-Nederland op het gebied van groene waterstof sluit uitstekend aan op onze duurzaamheidsagenda. Als brandstof zetten wij groene waterstof in om ons eigen productieproces te vergroenen. Daarnaast biedt groene waterstof als grondstof voor hernieuwbare methanol veel kansen voor de vergroening van de chemie en levert het als hernieuwbare brandstof CO2-reductie in transport op.”

Investeringsagenda Waterstof
De TopDutch-regio presenteerde onlangs de ‘investeringsagenda waterstof Noord-Nederland’. Overheden en bedrijven willen de komende twaalf jaar 2,8 miljard euro investeren in de grootschalige toepassing van duurzaam opgewekte waterstof.

Bekijk de video TopDutch GES – Green Hydrogen https://vimeo.com/338891908/7da8a96ffe





Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd