Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Stadskanaal, Oldambt en Menzis steunen inwoners met gezonde leefstijl

Gezond leven - Promotie Noord

Zorgverzekeraar Menzis en de gemeenten Stadskanaal en Oldambt slaan de handen ineen om inwoners te helpen met een gezonde leefstijl. Inwoners met een GarantVerzorgd-verzekering van Menzis mogen gebruikmaken van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Deelnemers krijgen twee jaar lang advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten en meer bewegen. Beide gemeenten doen mee aan een proefproject van Menzis, dat na twee jaar wordt geëvalueerd. Er is al veel animo: de groep in Stadskanaal is al vol en in Oldambt stromen de aanmeldingen binnen.

De Beweegkuur
De Gecombineerde Leefstijl Interventie in Stadskanaal en Oldambt heet de Beweegkuur. De Beweegkuur bestaat uit het aanleren van nieuwe eetgewoontes onder begeleiding van een diëtist of leefstijlcoach en de ondersteuning bij een beweegtraject door een fysiotherapeut. In Stadskanaal trainen de deelnemers in groepen om hun conditie te verbeteren en om kennis te maken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. In Oldambt sporten en bewegen de deelnemers onder professionele begeleiding bij een sportcentrum.

De intake
Heidi Wubs, leefstijlcoach bij Previtas in Stadskanaal: “Het begint met het in kaart brengen van iemand zijn gezondheid en leefstijl. Niet alleen voeding en de mate van beweging, maar ook de dagelijkse bezigheden, het sociale leven en stress zijn factoren die invloed kunnen hebben. Samen kijken we naar welke doelen de patiënt wil behalen en welke patronen we kunnen doorbreken om dit te realiseren.” Ellen Huisman, leefstijlcoach bij Elfit in Oldambt, vult aan: “We beantwoorden bijvoorbeeld vragen als: is de lunch wel voedzaam genoeg? En beweeg je voldoende op een dag? We staan niet op iemands vingers te kijken wat wel en niet mag, maar focussen ons onder andere op de bewustwording. Samen streven we naar een nieuwe gezonde leefstijl die goed vol te houden is op langere termijn.”

Doorverwijzing van huisarts
Een geselecteerde groep inwoners uit Stadskanaal en Oldambt met een verzekering van Menzis heeft een brief van de gemeente gekregen. Ze kunnen zich met deze brief melden bij hun huisarts. Als de patiënt in aanmerking komt voor de Beweegkuur, zorgt de huisarts voor een doorverwijzing.

Samenwerking
In de gemeente Stadskanaal werken Previtas, Fysiotherapie Mantinghcentrum en Stichting Welstad samen aan de Beweegkuur. In Oldambt zijn dat diëtistenpraktijk Elfit, fysiotherapiepraktijk Ton Schrantee en Sportcentrum Nico Jager. Ook alle huisartsenpraktijken uit beide gemeenten zijn aangesloten.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er in de gemeente Stadskanaal bij 64,5 procent van de inwoners sprake van overgewicht. In Oldambt is dat 67,4 procent. Het provinciale gemiddelde ligt lager, namelijk op 52,2 procent. Er is sprake van overgewicht als het BMI (Body Mass Index) hoger is dan 25.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd