Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Ruim duizend vrijwilligers maken de Friese wateren schoon

Friese wateren schoon - Promotie Noord

Nog tot en met 3 oktober zijn ruim 50 organisaties met meer dan duizend Friese vrijwilligers bezig met de grote schoonmaakactie Skjin Wetter.

In zes Friese gemeenten worden vanaf 26 september tot en met 3 oktober de wateren schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en zes Friese gemeenten.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakacties plaatsvinden zijn de gemeenten Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke.

Activiteiten in Fryslân
In zes Friese gemeenten wordt er dit jaar door ruim duizend vrijwilligers opgeruimd. Dit jaar is er gekozen voor een speciaal programma dat is afgestemd op de corona-maatregelen. Normaal wordt Skjin Wetter op één dag georganiseerd. Dit jaar gaan de hele week vrijwilligers op pad om schoon te maken. In alle gemeenten wordt het evenement door wethouders bijgewoond. Afgelopen zaterdag hebben in de gemeenten Harlingen, Smallingerland en Waadhoeke de wethouders het evenement bijgewoond. Later deze week wordt het evenement bezocht door de wethouders in de gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en De Fryske Marren. 

Zwerfafval
Jaarlijks belanden miljoenen tonnen plastic afval in de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid, kan in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem. Het afval dat op straat wordt gegooid komt door verwaaiing in grachten, vaarten en kanalen terecht en uiteindelijk in zee. Zo draagt het zwerfafval bij aan de plastic soep. Het plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics die in dieren terecht komen en zo worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen. Veel zeedieren worden bovendien ziek en sterven door het eten van grotere stukken plastic. Dit kan voorkomen worden door de eigen omgeving schoon te houden.

Het belang van schoon water
Voor Wetterskip Fryslân zijn evenementen zoals Skjin Wetter belangrijk. Schoon water is essentieel voor de volksgezondheid en het milieu. Daarnaast leidt het afval wat hier in de wateren terecht komt niet alleen tot vervuiling van de Friese wateren, maar zal uiteindelijk leiden tot de bijdrage van de plastic soep in verschillende zeeën rond de wereld.

Meer informatie is te vinden op: http://www.samenfryslanschoon.frl/skjin-wetter-2020/

Fotoserie:


Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd