Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Plan Boom Fryslân van start met gratis fruitbomen voor scholen en dorpen

Plan Boom Fryslân - Promotie Noord - Ivonne Sprok

Deze week starten de Friese Milieu Federatie (FMF) en Landschapsbeheer Fryslân (LBF) met de ambitie om in de komende jaren minstens 700.000 bomen in Fryslân te planten.

Dit als onderdeel van de landelijke actie ‘Plan Boom’ om 10 miljoen bomen in heel Nederland neer te zetten. De oorspronkelijke ophaalactie van afgelopen zaterdag in Heeg is uitgesteld vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers van Heempark Heeg en de LBF is een oplossing voor dorpen, scholen en kinderopvanglocaties gevonden.

Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland bezorgde vandaag – dinsdag 17 september – gratis laagstam perenbomen op locatie, zodat de geplande plant- en uitdeelacties van scholen en dorpen zoveel mogelijk door kunnen gaan. De eerste bomen werden in ontvangst genomen door De Sinne, school voor speciaal onderwijs in Sneek. Dit was de start van een feestelijke bezorgtour langs scholen, kinderopvanglocaties en dorpen.

Start van Plan Boom
De start van Plan Boom kende een overweldigende stroom aanmeldingen, waardoor heel wat particuliere tuinbezitters op een wachtlijst terecht zijn gekomen. De in totaal 5.000 gratis bomen uit Heeg worden dit najaar verspreid over heel Fryslân geplant. Arnoud de Vries van de FMF: “We zijn verrast door de grote belangstelling. Meer dan het dubbel aantal bomen is aangevraagd! We gaan ons best doen om via Meerbomen.nu meer gratis perenbomen naar Fryslân te halen. Ook de lokale streekeigen appel- en perenbomen van Auke Kleefstra vonden gretig aftrek. We rekenen op een mooie boost van de lokale biodiversiteit in Fryslân.”

Toch kleine boomfeestdag in Fryslân
Op 18 november 2020 gaat de nationale boomfeestdag niet door. Wel gaan lokale festiviteiten zoveel mogelijk door. Met de gratis perenbomen uit Heempark Heeg kunnen Friese scholen en kinderopvanglocaties dit jaar actief meedoen. Een leuk extraatje vormen de educatieve-opdrachtkaarten, die speciaal door IVN natuureducatie in opdracht van de makelaars Jong Leren Eten zijn gemaakt. Bij de bestelde bomen ontvangt een school of kinderopvanglocatie een setje educatieve opdrachtkaarten, die tevens op de website van IVN natuureducatie kunnen worden gedownload.

Vervolgactie in Friese dorpen
De Friese Dorpentour van Plan Boom gaat gewoon door. Afhankelijk van de bezorging van de bomen van de ophaalactie in Heeg, start op 21 of 28 november de bezorging van de bomen in de dorpen. Dorpsbelangen of dorpstuinen die meer dan 150 bomen hebben gereserveerd kunnen op deze manier hun eigen lokale ophaal en/of plantactie organiseren. De organisatie is benieuwd naar de voedselbossen en boomgaarden, die vanuit deze actie zullen ontstaan of worden uitgebreid.

Alle bomen die geplant worden in Provincie Fryslân tellen mee voor de actie Plan Boom. De bomenteller en meer informatie over Plan Boom Fryslân is te vinden op de website www.planboom.nl 

Tijdens het bezorgen van de bomen werken we met vaste tijden en volgens de RIVM richtlijnen i.v.m. corona. Van deelnemers verwachten we dat deze zich aan de ophaaltijden en richtlijnen houden.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd