Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Op de fiets voor het klimaat 25 jaar na de Elfstedentocht

Op de fiets voor het klimaat 25 jaar na de Elfstedentocht - Promotie Noord

Vandaag, 4 januari 2022, is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is gereden.

Een mooie dag om aandacht te vragen voor de klimaatverandering, vinden Marieke Jacobs en Sybren Bosch. Wat Marieke en Sybren betreft is dat hard nodig.

Winterfiets Elfstedentocht
Oorspronkelijk organiseerden Stichting Friesland Beweegt, Cycling 4 Climate en Freonen fan Fossylfrij Fryslân aanstaande dinsdag –  precies 25 jaar na de tocht der tochten – de klimaateditie van de Winterfiets Elfstedentocht. Samen met 1250 anderen was het de bedoeling aan de start te staan die dag. Helaas lukt dat niet vanwege de huidige coronamaatregelen. Daarom is de tocht verplaatst naar zondag 13 maart 2022. Om toch iets te kunnen doen vandaag hebben onder andere Marieke en Sybren besloten alsnog de tocht te fietsen zoals die in eerste instantie gepland stond.

We kunnen allemaal iets kunnen doen
De realiteit is dat klimaatverandering zich niet laat stoppen door corona. De realiteit is ook dat we allemaal iets kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom stappen we dinsdag op eigen initiatief alsnog op de fiets om langs alle elf steden te gaan. 

Het klimaat is in de afgelopen jaren veranderd en dat heeft grote gevolgen voor Nederland. Hogere temperaturen, droogte en periodes van extremere regenval. Ook afgelopen jaar werd dit weer duidelijk doordat we opnieuw warmterecords verbroken. Klimaatverandering begint zich steeds duidelijker te manifesteren en het maakt ook dat de kans op een Elfstedentocht kleiner wordt, zie bijgevoegde grafiek. 

Marieke Jacobs: “Mijn mem schaatste 25 jaar geleden de tocht der tochten en wat zou ik haar dat graag nog eens zien doen. Tegelijkertijd wordt die kans steeds kleiner met de verandering van het klimaat. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar het verschil kunnen maken als we allemaal ons steentje bijdragen en onze CO2-voetafdruk verkleinen. Om daar aandacht voor te vragen rijd ik 25 jaar later in de voetsporen van mijn mem langs alle elf Friese steden.” 

Sybren Bosch: “We merken iedere dag dat het klimaat verandert. Dat we fietsen met plus zeven graden in plaats van min zeven graden begin januari zegt genoeg. Tegelijkertijd weten we wat nodig is om wereldwijde opwarming van de aarde te beperken: het meer waarderen van wat we lokaal hebben. In ons voedsel, onze omgeving en onze welvaart. Met deze Elfstedentocht willen we ook genieten van wat mooi is aan Nederland.”  

Op de grafiek (zie afbeelding hieronder) is het verloop van de opwarming van het klimaat te zien. Een toelichting over de illustratie: de zogenaamde “Climate Stripes” laten de opwarming van het klimaat goed zien. De verticale streepjes staan elk voor één jaar, van het begin van deze eeuw tot nu. De kleur van het streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren. De rode ‘kruisjes’ laten zien in welke jaren de Elfstedentocht heeft plaatsgevonden. 

Opwarmend klimaat in Nederland

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd