Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Onthulling eerste containertuin in Vinkhuizen

Wethouder Chakor onthult een containertuintje in Vinkhuizen Promotie Noord

Donderdag 6 februari heeft wethouder Glimina Chakor de eerste containertuin van Groningen onthuld bij de Goudflat in Vinkhuizen. Een containertuin of zogeheten Citygard, is een kleine tuin rondom een ondergrondse container. Het groen moet voorkomen dat mensen afval naast de ondergrondse containers plaatsen. De containertuin bij de Goudflat is één van de vier containertuinen die onderdeel uitmaken van een proef in Vinkhuizen. De Citygards zijn geplaatst door de gemeente Groningen en betrokken bewoners zorgen voor het onderhoud van de tuintjes.

Wethouder Chakor: “Zwerfafval en bijplaatsingen, waarbij afval naast een container wordt gezet in plaats van dat het er ingegooid wordt, is een groot probleem in Groningen. Het is mooi dat we in samenwerking met onze inwoners dit probleem kunnen aanpakken. Dat dit gebeurt met extra groen in de wijk is fantastisch.” De containertuintjes in Vinkhuizen zijn gemaakt van gerecycled plastic en gevuld met winterharde planten zodat het er het jaar door mooi uitziet.

Samenwerking met bewoners
Er is gekozen voor een proef op vier locaties in Vinkhuizen. De ondergrondse containers bij de Goudflat, Metaalflat, de Aquamarijnstraat en Siersteenlaan zijn gekozen samen met Wijkoverleg Vinkhuizen (WOV). De locaties hebben momenteel veel bijplaatsingen waar omwonende last van hebben. Katja Buiks van WOV: “De containertuintjes zijn een vrolijke en vriendelijke manier om in samenwerking met bewoners bijplaatsingen naast de ondergrondse container tegen te gaan.” Doordat omwonende zelf de tuintjes onderhouden wordt de connectie met de buurt versterkt. Daarbij geven deze lokale helden het goede voorbeeld aan de rest van de buurt als het gaat om de wijk schoon houden.

Proef
In andere gemeenten is het plaatsen van een containertuin effectief gebleken. Daarom kwamen 100%Groningen, CDA, Partij voor de Dieren en de PVV in het voorjaar van 2019 met een motie om ook in Groningen een proef te starten. De motie werd aangenomen en dus is de gemeente gaan onderzoeken hoe dit uitgevoerd kon worden. De proef in Vinkhuizen duurt een jaar en wordt vervolgens geëvalueerd. Daarbij wordt gekeken naar wat de impact is op de bijplaatsingen maar ook op de bewonersparticipatie in de wijk. Na de evaluatie wordt gekeken of de proef uitgebreid kan worden naar andere locaties.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd