Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Midwolde, Oostwold en Lettelbert worden aardgasvrij

toekenning PAW subsidie MOL dorpen - Promotie Noord

De dorpen Midwolde, Oostwold en Lettelbert, afgekort ook wel de MOL-dorpen genoemd, worden de komende jaren aardgasvrij. 

Dit kan doordat de gemeente Westerkwartier door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie is aangewezen als proeftuin in het Programma Aardgasvrije Wijken.

Samen met een vertegenwoordiging van de dorpen heeft de gemeente hiervoor een plan opgesteld dat is ingediend bij het ministerie. De toegekende subsidie bedraagt maar liefst 4,6 miljoen euro.

Met het Programma Aardgasvrije Wijken stimuleert het ministerie de kennis over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. Het doel is meer gemeenten de gelegenheid te geven ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van wijken en van elkaar te leren. Dat doen ze via zogenaamde proeftuinen.

‘Fantastisch!’, reageert wethouder Hielke Westra. ‘Met de toekenning van deze proeftuin kunnen we als gemeente versneld gaan ontdekken en leren hoe we onze dorpen aardgasvrij kunnen maken’. De MOL-dorpen vormen namelijk een representatieve vertegenwoordiging voor vele andere kleine dorpen uit de gemeente, die maar liefst 41 kernen en grote delen buitengebied kent.

Eerst de focus op isoleren
In de stapsgewijze aanpak ligt de focus in eerste instantie op het isoleren van woningen. Daarna kunnen mensen overstappen op een (hybride) warmtepomp. Zo’n overstap kan goed gebeuren op een natuurlijk moment, zoals een verbouwing of vervanging van de CV ketel. De inwoners van de MOL-dorpen krijgen hiervoor energieadvies op maat. Ook zal vanuit de proeftuin een financiële bijdrage beschikbaar komen voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Over de planning en financiële bijdrage krijgen de dorpsbewoners binnenkort meer informatie.

Actieve MOL-dorpen
De MOL-dorpen staan bekend als drie actieve dorpen, waar bewoners met elkaar veel voor elkaar krijgen. Zo ontwikkelt Oostwold een zonnewal en zonneveld voor het opwekken van duurzame energie. Ook Midwolde is volop aan de slag met duurzame energie, zo zijn er al meerdere kleine dorpsmolens gerealiseerd. In Lettelbert is het dorpshuis al volledig verduurzaamd dankzij vele helpende handen.

Kortom, in de MOL-dorpen gebeurde al een en ander. Maar een fanatieke werkgroep wilde meer. Zodoende werd maar liefst zes maanden hard gewerkt aan een subsidieaanvraag om de dorpen verder te verduurzamen en uiteindelijk van het gas af te laten gaan. De toekenning van de subsidie is dan ook een mooi resultaat van het harde werken.

‘Veel bewoners zijn blij met de toekenning van deze subsidie en willen het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Anderen weten nog wat minder goed waar te beginnen en zien uit naar de voorbeelden om hen heen om vervolgens zelf ook aan de slag te kunnen gaan’, aldus Frans Traa uit Lettelbert.

Op donderdag 17 maart zijn alle inwoners van de drie dorpen vanaf 20:00 uur in de Gaveborg uitgenodigd om de toekenning van de subsidie met elkaar te vieren. De daadwerkelijke informatieavonden volgen later.

Toekenning PAW subsidie MOL dorpen

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd