Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Inwoners gemeente Leeuwarden zeer tevreden over begeleiding Energiecoach voor minima

Energiecoach Gemeente Leeuwarden - Promotie Noord

In 2016 startte gemeente Leeuwarden met het Sociaal Energiebeleid.

Dit jaar is dit beleid, specifiek het project Duurzaam Rondkomen, geëvalueerd.  Met als conclusie dat dit project zeer gewaardeerd wordt door de deelnemers.

Met name de aanpak van de Energiecoaches. 93.3% van de respondenten is tevreden of zeer tevreden over het project. Daarnaast heeft het project veel positieve resultaten opgeleverd op het gebied van energiebesparing.

Aanpak van Energiecoaches werkt
Het doel van het onderzoek was om de tevredenheid van de deelnemers over het project en het effect van het project op het energieverbruik te evalueren. Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers erg tevreden zijn over het project. 93,3% van de respondenten gaf aan tevreden of zeer tevreden te zijn. Met name de inzet van de Energiecoaches wordt gewaardeerd. Ook wordt aangegeven dat inmiddels bewuster wordt omgegaan met het eigen energieverbruik.

Energieverbruik omlaag gebracht
Dat blijkt ook uit de resultaten. Na deelname aan het project is het gas- en energieverbruik van de deelnemende huishoudens verminderd. Waarbij de grootste daling is te zien in het gasverbruik. Dit is positief, aangezien de kosten voor gas hoger zijn dan de kosten voor elektriciteit. Het project zorgt er dus voor dat minima huishoudens energiezuiniger gaan leven. Dit zorgt niet alleen voor duurzamere huishoudens maar ook voor meer ruimte in de portemonnee.

Geld besparen op de energierekening
“Met de positieve uitkomsten van de evaluatie kunnen we laten zien, dat deze aanpak werkt en dat is een goede reden hiermee door te gaan. Inwoners met een laaginkomen voelen zich echt ondersteund. De inzet van de Energiecoaches helpt geld te besparen op de energierekening.” aldus wethouder Bert Wassink. “Eén zeer positief voorbeeld is een bewoner die €700,- terug kreeg van zijn energieleverancier. Dat is een groot bedrag en al helemaal als je niet veel te besteden hebt. Dit is echt een aanpak waar Leeuwarden trots op mag zijn.”

Geïnteresseerde minima die graag ook advies en hulp van de Energiecoach willen, kunnen zich aanmelden via energiecoach@leeuwarden.nl .

Meer informatie over de Energiecoaches van Leeuwarden is te vinden op: https://energieloketleeuwarden.nl/inzicht-in-je-huis/gratis-energiecoach-aan-huis/

Over het Sociaal Energiebeleid van de gemeente Leeuwarden
Het hoofddoel is om huishoudens met een minimum inkomen te helpen met energiebesparing en zo hun energierekening te verlagen. Dit doet de gemeente onder andere door de inzet van Energiecoaches. In Leeuwarden hebben de Energiecoaches sinds 2016 ruim 1500 huisbezoeken gedaan. Hierbij geven ze tips en maken kleine aanpassingen in huis (tochtstrips, ledlampen) en helpen ze met een stukje bewustwording. Mensen krijgen inzicht in het eigen energiegebruik/de meterstanden. In totaal worden deelnemers 3 keer door de Energiecoaches begeleid/bezocht. Aan het Sociaal Energiebeleid is ook een traject ‘van bijstand naar werk’ gekoppeld. Twee van de drie Energiecoaches in Leeuwarden zijn vanuit de bijstand eerst opgeleid en vervolgens doorgestroomd naar een baan als Energiecoach.

Energiecoach Gemeente Leeuwarden - Promotie Noord
Energiecoaches Gemeente Leeuwarden i.o.v. Visser en de Graef

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd