Pilot Groene opritten van start
De gemeente Groningen is op woensdag 14 oktober gestart met een pilot waarbij tien inwoners hun oprit kunnen laten ‘vergroenen’. Met als doel: beter bestand zijn tegen veranderingen in het klimaat, zoals periodes van extreme hitte en overvloedige regenval.
Bij hevige regenbuien kan het water bij een bestrate voortuin nergens naartoe. Daarnaast wordt een bestrate tuin in de zomer veel heter dan een tuin met gras en/of struiken. Ook voor vogels, vlinders en bijen is er niets te vinden. Geen voedsel, nestgelegenheid of schuilplek. “Veel inwoners van de gemeente Groningen kiezen ervoor om hun voortuin volledig te bestraten en als oprit voor hun auto te gebruiken. Dat is begrijpelijk vanuit het perspectief van de autobezitter, maar niet erg goed voor je leefomgeving. Daarom willen we mensen aanmoedigen om over alternatieven na te denken”, aldus wethouder Glimina Chakor.
Minder steen, toch parkeren
De nieuwe ‘Pilot Groene opritten’ moet laten zien dat dit anders kan, zónder dat je parkeerruimte ervoor hoeft op te geven. Het idee is simpel: 10 opritten, verspreid door de gemeente, worden voorzien van een groen jasje. De stenen gaan eruit en groen komt erin. Dit kan op een aantal verschillende manieren: Met gras, houtsnippers of kiezels. Voor de helft of geheel bedekt met groen of juist gecombineerd met waterdoorlatende bestrating. In totaal zijn er zeven varianten om uit te kiezen.
De gemeente Groningen is op zoek naar kandidaten om mee te doen aan deze pilot. Daarvoor moet je een keuze maken uit de zeven varianten en een korte toelichting invullen waarom je mee wilt doen. Daarnaast upload je een afbeelding van je huidige oprit. De geselecteerde kandidaten krijgen bericht en de gemeente komt kosteloos de nieuwe oprit aanleggen.
Heb jij zo’n bestrate oprit en wil je ook graag een koele, waterdoorlatende en bijenvriendelijke oprit/voortuin. Ga dan naar www.groningenklimaatbestendig.nl/initiatieven/vergroen-je-oprit voor meer informatie, voorwaarden en het aanmeldingsformulier. Aanmelden kan tot 1 november 2020.