Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Gemeente Emmen investeert ook in 2021 in groene chemie

groene chemie Emmen - Promotie Noord

Sinds 7 jaren werken gemeente Emmen, provincie Drenthe, onderwijsinstelling en bedrijven samen om de ontwikkeling van groene Chemie Cluster in de regio Zuidoost-Drenthe te versterken. In de afgelopen jaren is veel ingezet op vergroening van bedrijven, bedrijfsontwikkeling en vooral innovatie.

Het bedrijfsnetwerk Suspacc heeft samen met de partijen het Innovatieprogramma Groene chemie en circulaire economie 2021 ontwikkeld. En omdat de resultaten van de afgelopen jaren positief zijn, gaat de gemeente Emmen ook voor het jaar 2021 door met het innovatieprogramma. Emmen trekt hiervoor een bedrag van €200.000,- uit. Binnenkort besluit de provincie over haar bijdrage aan de ontwikkeling van groene chemie.

Wethouder Guido Rink: “Emmen heeft een lange historie in de chemie en behoort tot de top van Europa waar het gaat om de productie van groene kunststoffen, composieten, vezels en garens. Deze unieke positie willen we de komende jaren vasthouden en versterken”. In de afgelopen jaren is gewerkt aan slimme biobased toepassingen en van gerecycled materiaal worden nieuwe producten gemaakt. Denk hierbij aan de samenwerking van Coca-Cola met Cure Technology om plastic flessen te recyclen, composteerbaar tuinbouwtouw of de het eerste kunstgrasveld aangelegd met een bio-afbreekbare infill genaamd Greenfill.

Bouwen aan gezonde toekomst voor Emmen
Het is in de huidige tijd van groot belang dat het bedrijfsleven voortdurend innoveert, om daarmee te voorkomen dat productiestructuren en concrete producten verouderen. In het verleden moest om die reden sommige fabrieken sluiten. De inzet is om dat te voorkomen door met alle partners gezamenlijk te blijven investeren in nieuwe kennis, in scholing van (nieuwe) medewerkers en installaties. Door dit consequent te doen wordt het bedrijvencluster jaarlijks sterker en aantrekkelijker voor bedrijven van buiten. Daarmee worden de problemen van het verleden voorkomen en bouwen we aan gezonde en groene toekomst voor Emmen en omgeving.

Mooie resultaten
Sinds 2016 zijn er alleen al bij de acht bedrijven van het bedrijfsnetwerk Suspacc 105 fte bijgekomen en is er €45 miljoen aan investeringen gedaan, door onder meer de bedrijven Morssinkhof, Cumapol, MCE en Senbis. Dit is deels met EFRO subsidies en de Bedrijvenregeling DTZ betaald, naast eigen kapitaal van de bedrijven.

Bijdrage leveren aan de klimaatafspraken
Groene chemie draagt niet alleen bij aan toename van werkgelegenheid en versterking van de economie in Emmen en omgeving. Ook draagt groene chemie bij aan verduurzaming van producten. Op termijn kunnen en willen we geen aardolie meer gebruiken voor onze producten. Door steeds verder te recyclen of door producten te maken van nieuwe bioplastics die afbreekbaar zijn in de bodem en in zeewater, draagt groene chemie cluster in Zuidoost Drenthe bij aan Europese milieudoelstellingen en klimaatafspraken.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd