Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Duurzaam en circulair bedrijventerrein De Zwette officieel van start

Promotie Noord

Op dinsdag 16 juni hebben wethouders Friso Douwstra en Bert Wassink samen met Jaap Hoekstra, namens bedrijventerrein De Zwette, officieel het startsein gegeven voor het ‘Duurzaam en circulair bedrijventerrein De Zwette’. 

Dit deden zij symbolisch door een energielabel A+++ uit te reiken aan Jaap Hoekstra voor het energieleverende gebouw aan de Zwettestraat 27. 

Rudy Dijkstra van HDM Pipelines en Acquaint ontving daarnaast een lokaal gemaakt insectenhotel om het biodiverse karakter van het terrein te onderschrijven.


In 2035 energieneutraal en circulair De Zwette
“De ambitie van De Zwette is om in 2035 energieneutraal en circulair te zijn. Hiervoor werken we vanuit de bedrijvenvereniging De Zwette, de gemeente Leeuwarden en een werkgroep van actieve ondernemers, samen aan de vergroening van de omgeving (biodiversiteit) en het duurzaam opwekken en besparen van energie”, vertelt Jaap Hoekstra, eigenaar van het energieleverende gebouw, namens bedrijvenvereniging De Zwette.


Energieleverend gebouw met A+++ als inspirerend voorbeeld
Het gebouw aan de Zwettestraat is oorspronkelijk uit 1971 maar is bij de renovatie dusdanig aangepast dat het van een energielabel G, nu zelf energieleverend is. Hiervoor verdient het pand nu het label A+++. Het dak en de wanden zijn geïsoleerd. Overal is de beglazing vernieuwd met triple glas. De vloer is geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming met luchtwarmtepompen. Afgelopen maand is het laatste gedeelte van de verduurzaming afgerond en zijn er 250 zonnepanelen geplaatst. De stroom die overblijft, wordt gebruikt voor de 2 laadpunten voor elektrische auto’s. In het pand zijn 4 bedrijven gevestigd: HDM Pipelines, Acquaint, Integron en Itsme.

Creëren van duurzame en sociale werkgelegenheid
Wethouder Friso Douwstra: “Het is een inspirerend voorbeeld. Met de duurzame uitstraling van het terrein en met de goede samenwerkingsinitiatieven die er al zijn, kunnen zij hopelijk gelijkgestemde ondernemers inspireren en aantrekken om zich hierbij aan te sluiten. Dit biedt mooie kansen om duurzame en sociale werkgelegenheid te creëren.”

Op De Zwette komen duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit samen
De lokale ondernemers hebben op een innovatieve manier energiebesparing, duurzaam gebruik van materiaal, duurzame mobiliteit en een groene leefomgeving een plek gegeven in hun bedrijfsvoering. “Vanuit de gemeente Leeuwarden werken we aan een energie neutrale, circulaire en klimaatadaptieve/groenere gemeente. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze inwoners en ondernemers. Hier op De Zwette komen deze thema’s prachtig samen” aldus wethouder Bert Wassink.

Bedrijventerrein De Zwette

Het unieke bedrijventerrein De Zwette is gelegen in het westen van Leeuwarden en telt circa 400 bedrijven/organisaties. Van kringloopwinkel tot datacenter en van waterstofinnovaties tot autodealers. De bedrijven behalen een kostenvoordeel door samen te werken en gebruik te maken van elkaars reststromen/grondstoffen/expertise. De Zwette gaat via een actieve communicatiecampagne nog meer mooie voorbeelden delen. Om via kennisdeling andere ondernemers te inspireren ook duurzame en circulaire stappen te gaan zetten.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd