Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

22 april Dag van de Aarde!

Promotie Noord

In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst verlangen mensen naar positieve impulsen. 

De Dag van de Aarde is zo’n impuls. Een periode waarin men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt, hoe je kunt genieten van een nieuwe lente, en van het goede dat het leven te bieden heeft.

Als voorbeeld: In de landen waar Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd zien we op een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen, zoals in 1990 een 500 km lange menselijke keten in Frankrijk.  De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

1970 Verenigde Staten
De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Vrijwel alle tv-stations daar besteden er aandacht aan. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind april mei uitgeroepen tot Week van de Aarde en tot eind mei tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.

2002 Nederland
De Stichting Dag van de Aarde introduceerde in 2002 de nationale dag voor bezinning en plezier, de Dag van de Aarde op en rond 22 april met activiteiten in Nederland. Een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de Aarde voortbrengt. Het accent ligt daarbij op positivisme. In 2002 werd in de Industriële en Groote Club in Amsterdam de tentoonstelling 1001 Reasons to Love The Earth georganiseerd.

2006 Krant van de Aarde
In 2006 kwam de Krant van de Aarde voor het eerst uit als festivalkrant voor de Dag van de Aarde in Nederland. De stichting wilde daarna met deze uitgave de schoonheid van de aarde ook de rest van het jaar aan het Nederlandse publiek tonen. In dat jaar kwam ook de voorzitter van Earth Day Association uit de VS over naar Nederland om in Rhenen het startschot te geven voor de Dag van de Aarde activiteiten in Nederland.

2008 International Year of Planet Earth
The United Nations General Assembly verklaarde 2008 tot International Year of Planet Earth to increase awareness of the importance of Earth sciences for the advancement of sustainable development. UNESCO werd aangewezen als leidende agency. Activiteiten duurden van 2006 tot 2009.  De stichting Dag van de Aarde reisde samen met de Universiteit van Utrecht af naar Parijs voor de opening van de festiviteiten.

2009 VN resolutie Moeder Aarde
In 2009 werd 22 april op initiatief van de Boliviaanse president Evo Morales door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Moeder Aarde (Pacha Mama). De resolutie spreekt van “de Aarde en haar ecosystemen ons thuis” en “harmonie met de natuur en de Aarde” als opgave is voor de mensheid.

2016 samenwerking met BBC EARTH
In 2016 begon de Krant van de Aarde met de serie BBC EARTH  Planet Earth waarin unieke beelden van de schoonheid van de Aarde aan de lezers werden getoond. De Krant van de Aarde is inmiddels uitgegroeid tot een medium met een onafhankelijke redactie en een oplage van 50.000 en werkt samen met vele organisaties.

Lees ook de uitgave van de stichting Dag van de Aarde: Krant van de Aarde.

— Met dank aan Stichting Dag van de Aarde en Krant van de Aarde

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd