Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Open Monumentendag zaterdag 14 september 2019 in gemeente Oldambt

Promotie Noord

In het 2e weekend van september vinden in heel Nederland de Open Monumentendagen plaats. In de gemeente Oldambt is op zaterdag 14 september 2019 van 10:00-16:00 uur een groot aantal monumenten gratis toegankelijk. Vrijwilligers zullen u graag ontvangen en over ‘hun’ monument vertellen. Dit jaar is het thema ‘Plekken van plezier’.

Finsterwolde
Het thema inspireerde vrijwilligers in Finsterwolde tot een monumentenavond bij een oude ‘plek van plezier’: het voormalige ‘Sluuske van Kuper’ in de Carel Coenraadpolder. Vroeger, toen er nog eent haventje met steigers was aan de Nieuwe Buitengeul van Reiderland bij het sluisje, gingen de Finnerwolmers daar wel in het weekeinde of ’s avonds naar toe. Gewoon om even uit te waaien, naar de drukte rond de bootjes te kijken en van hun meegebrachte drankjes te genieten.

Om 19:00 uur vertrekt vanaf de toren van de Stefanuskerk (C.G. Wiegersweg 1) een bus naar de dijk. U wandelt er de dijk over en zo’n 300 meter de kwelder op. Daar geeft de bekende streekhistoricus Cees Stolk een korte toelichting bij de veranderingen die hier na 1983 plaatsvonden met het aanleggen van de verhoogde dijk. Terug op de dijk wacht u, onder het genot van een eigen drankje en accordeonmuziek van Wieb, op het prachtig ondergaan van de zon in de Dollard. U bent ca. 21:00 uur terug. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 5,00- per persoon. Denkt u zelf aan geschikte kleding en brengt u iets mee om op de dijk op te zitten.


Oostwold
In Oostwoldontvangt het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt u graag tussen 13:30-16:00 uur in het voormalig café Bolhuis (“bij Pietje” voor wie het kent) om daar, samen met Verhalen van Groningen, herinneringen aan deze bijzondere plek van plezier te verzamelen. U bent er van harte welkom met uw herinneringen, verhalen en foto’s en / of om gezellig te komen luisteren. In de Protestantse Kerk in Oostwold, het jongste monument in de gemeente Oldambt (1930), gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, speelt ’s middags het Barokensemble van Cultuurhuis ‘De Klinker’.

Bad Nieuweschans
Bad Nieuweschans doet mee aan de Open Monumentendag met de in 1877 gebouwde werkplaats voor stoomlocomotieven, LocLoods 1877. De werkplaats maakte deel uit van een groot spoorwegcomplex met o.a. twee draaischijven, een groot station met visitatiehal, hotel-restaurant en een goederenloods. Het complex is verdwenen, maar de begin deze eeuw gerestaureerde locomotieven werkplaats is gebleven. Het monument staat als een kwart cirkel tegenover de vroegere draaischijf. Het voor Nederland unieke gebouw wordt momenteel ingericht voor de Graanrepubliek met een winkel, café (terras aan het water), bakkerij, pastamakerij, brouwerij en distilleerderij. Tijdens de Open Monumentendag zijn maquettes van de ontwerpen voor Ganzedijk / Hongerige Wolf voor de Prix de Rome te zien.

Midwolda
Het boerenerffestival in Midwolda behoeft nauwelijks nadere introductie. Dit jaar wordt het een geniet-, proef- en doe-evenement. In de grote schuur wordt een streekmarkt gehouden en in de keuken van de boerderij worden kniepertjes gebakken en grauwe erwten met spek geserveerd. In de pronkkamers, de authentieke koegang en de grote kelders met Keuls steengoed en weckflessen is van alles te zien. Vanaf 13:00 uur kunt u oude sieraden, zilveren lepels, zilverwerk en kleine kunstvoorwerpen laten taxeren. Met een rijtuig kunt u een ritje maken naar de monumentale dorpskerk, waar een boekenmarkt wordt gehouden.

Winschoten, Nieuw Beerta, Ganzedijk, Nieuwolda en Nieuw Scheemda
Daarnaast zijn er ook in Winschoten, Nieuw Beerta, Ganzedijk, Nieuwolda en Nieuw Scheemda prachtige monumenten te bezoeken: molens, kerken, een toren en een voormalig rabbinaatshuis.

Een landelijk evenement
De Open Monumentendag, in 1987 in Nederland geïntroduceerd, is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen in Nederland. Elk jaar wordt er een thema gekozen om vrijwilligers in de deelnemende gemeenten te inspireren. Naast het gratis openstellen van hun monument kunnen bij  dit thema tal van activiteiten als tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen en speciaal op jongeren gerichte programma’s bij dit thema georganiseerd worden.

Dit jaar is het thema ‘Plekken van plezier’: naar welke (monumentale) plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het ‘barst’ in ons land van de plekken voor ontspanning, vermaak en vrije tijd.

Uitgebreidere informatie voor de gemeente Oldambt vindt u in de brochure die ter gelegenheid van deze Open Monumentendag is samengesteld. In de brochure is ook een autoroute (59 km) opgenomen, die u langs alle deelnemende monumenten in de gemeente voert. Deze brochure is bij vrijwel alle deelnemers verkrijgbaar en te downloaden van www.historischcentrumoldambt.nl.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd