Ga mee en zet je voet over de drempel van het museumhuisje t’Hoeske van opoe Iet in Delfzijl

t'Hoeske van opoe Iet - Promotie Noord

Een museumhuis volledig in stijl van het dagelijks leven uit de periode van 1735  tot circa 1930-1940.

Lang vervlogen tijden met klederdrachten en bijzondere gebruiksvoorwerpen. Maar ook vind je er antiek keukengerei, speelgoed en alles op het gebied van wassen en strijken. In ’t Hoeske van opoe Iet dompel je volledig onder in het verleden. Het is alsof je door een magische deur naar binnen stapt.

Het begon met een kraplapje met staphorster stipwerk
Enthousiast vertelt Truus Uilhoorn over haar museumhuisje. “Ooit kocht ik in een antiekzaak een prachtig kraplapje met staphorster stipwerk erop. Ik werd erdoor aangetrokken en nadat ik het gekocht had ben ik meer informatie gaan opzoeken over de techniek. Daardoor kwam ik in aanraking met de klederdracht. Ik vond het zo mooi, al die verschillende stijlen en betekenissen van de dracht dat ik mij er eens flink in ben gaan verdiepen. Zo kwam ik op een dag thuis met een etalagepop die ik prachtig gekleed in antieke kleding in onze erker heb gezet. Dat had ik beter niet kunnen doen,” zegt Truus lachend. “Met de aanschaf van die eerste pop is het verzamelen van start gegaan. Er kwam steeds weer iets bij. Inmiddels hebben wij zo’n 50 tot 55 poppen in klederdracht in het museum staan. Naast klederdracht ben ik ook andere spullen gaan verzamelen uit de periode 1735  tot en met 1930 eventueel nog uit 1940.

Leuk contact verzamelpartners
Alle bijzondere voorwerpen en klederdrachten vindt Truus bijvoorbeeld via marktplaats. Truus: “Soms vind je de mooiste dingen wanneer er bijvoorbeeld iemand is overleden waarvan het huis wordt opgeruimd. Dit wordt vaak aangeboden via marktplaats. Ook heb ik contact met andere mensen die mij helpen om mijn verzameling verder uit te breiden. Ze wonen eigenlijk door heel Nederland. We hebben echt een heel leuk contact met elkaar en de

gun-factor onder elkaar is groot want uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde, namelijk het koesteren van ons cultureel erfgoed en dat deze prachtige klederdrachten met zorg bewaard blijven.

Als de verzameling compleet is ga ik er iets mee doen
“Gaande weg werd de verzameling werd steeds groter. Tegen mijn man zei ik dat ik op het moment dat de verzameling compleet zou zijn ik er graag iets mee zou willen gaan doen. Zijn antwoord daarop was, dat als ik wilde wachten tot de verzameling compleet was, het er nooit van zou komen om er iets mee te gaan doen. Omdat je waarschijnlijk nooit klaar bent met verzamelen.

In 2018 waren mijn man en ik zo aan het praten en aan het denken over wat we nog graag zouden willen gaan doen en wat de plannen zijn op het moment dat we met pensioen gaan. Het idee dat ik

graag iets met de verzameling wilde gaan doen kwam ook weer op tafel. We begonnen met plannen maken om ons huis open te stellen voor publiek. Het was van begin af aan duidelijk dat het hier moest gaan om een non-profit museum. De opbrengst zou ten goede moeten komen aan een dierenwelzijnsorganisatie. Omdat mijn hart altijd heeft gelegen bij de zeehondenopvang heb ik contact gezocht met zeehondencentrum Pieterburen en was de samenwerking snel beklonken.

Mijn man vond het prima. Zolang hij maar een plek bleef houden om even rustig te kunnen zitten. Een plek waar hij rustig tv kan kijken en zijn voetbal kan volgen.

Vanuit onze omgeving kregen we best wel veel negatieve reacties. Er werd dan gezegd dat het misschien geen goed idee was om je huis ter beschikking te stellen als museum. Al die mensen over de vloer. Er gaan dan altijd dingen stuk. Maar ik ben zelf een positief persoon en ik dacht; zou dat echt zo zijn? Zullen de spullen kapot gaan en is het zo erg om mensen over de vloer te krijgen? Ach, ik heb dan altijd zoiets van; daar kan ik me nu wel druk om gaan maken. Maar als je het niet gaat proberen, weet je het niet en lopen wij ergens tegenaan dan komt er vast een oplossing.

Ons huis werd een museum
Daarop hebben we samen besloten om in dat jaar, 2018, een museum te beginnen in ons eigen huis. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en hebben we al heel veel mensen mogen ontvangen in ons Museumhuisje. Het is zo leuk om te doen! De bezoekers te ontvangen en te vertellen over wat er allemaal te zien is in het museum. Ook is er nog nooit iets stuk gegaan en zijn er geen incidenten geweest. Er wordt respectvol omgegaan met alles wat er te zien is. Mensen die hier binnenstappen zijn vol verbazing. Ze kijken op van de entourage van ons museum. Dat maakt het museum ook meteen uniek. Het is geen standaard museum. Het is een museum waar ook echt geleefd wordt. Een bezoek aan het museum is echt een bijzondere belevenis.

Over Museumhuisje t’Hoeske van opoe
Museumhuisje t’Hoeske van opoe Let, is een museum met een brede collectie, verdeeld over zeven kamers vind je antiek keukengerei, speelgoed, wash-en strijkgerei, klederdrachten uit vele streken van Nederland en bijzondere gebruiksvoorwerpen. Dit alles komt uit de periode 1735 tot en met circa 1930 – 1940.

Opbouw museum
De gang is ingericht met de was-en strijkcollectie. Boven is een kraamkamer ingericht waar veel te zien is rond geboorte, baby’s, kraamtijd en medisch antiek. De keuken is ingericht met een knipoog naar Staphorst en ook ontbreekt het mooie keukengerei niet uit die tijd.

In het washok bevindt zich de tobbe met de wasborden, etc. Daar vind je ook een echte ouderwetse poepdoos. De woonkamer wordt bewoond door zo’n dertig etalagedames in klederdracht en men vindt er poppenhuisjes en ander speelgoed.

Zeehondencentrum
Het museum werkt op basis van non-profit, de opbrengst komt ten goede aan Zeehondencentrum Pieterburen.

Expositie
Op dit moment is de expositie ‘Handwerk uit het verleden’ te zien. Een mooie tentoonstelling, te denken aan kraalwerk op klederdracht, antiek kant, schoolhandwerk, merklappen, borduurwerk, 19e eeuws naaigerei en volkskunst.

Nieuw is ‘De Toonbank’
Daarnaast start het museum komend jaar met een nieuw onderdeel, ‘De Toonbank. Hier worden mensen die hobbymatig mooie spullen maken in de gelegenheid gesteld deze te exposeren en desgewenst te verkopen. Voorwaarde is dat de opbrengst ten goede komt aan een goed doel.

Aangesloten bij Rustpunt en Fietsnetwerk.nl
Vanaf 31 maart is het museum aangesloten bij stichting Rustpunt, Fietsnetwerk.nl en is het een stempelpost voor het Pronkjewailpad. Ook voor deze gasten geldt een gastvrij ontvangst en staat de koffie klaar!

Gastvrijheid en even helemaal weg uit de hedendaagse hectiek is het concept van het museum zodat men in alle rust kan dwalen in nostalgie.

Contactgegevens:
Museumhuisje t’Hoeske van opoe Let
J. van Heemskerkstraat 10 9934 GV Delfzijl
Telefoon: 0596-610740
E-mail:​ thoeske.van.opoe.iet@gmail.com

Openingstijden:​
Open op afspraak dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur.
In verband met corona maximaal 3 personen per afspraak. Toegang vanaf 18 jaar.

Kosten:
Entree 4,50 per persoon incl. koffie, thee en een koekje.

Het museum is te volgen via Facebook via: T Hoeske van opoe Iet.

— Tekst: Ivonne Sprok – SPROX Media

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd