Promotie Noord - Laat zien wat het Noorden te bieden heeft - Ivonne Sprok - SPROX Media - SPROX Concepts

Laat zien wat het Noorden te bieden heeft!

Dag van de Oldambtster Geschiedenis 2019: “Aans nog?”

Cultuur Historisch Centrum Oldambt - Promotie Noord

“Anders nog iets?” Je hoort het zelden meer in winkels. In de jaren vijftig en zestig was het echter heel gewoon, want je werd bediend van achter een toonbank. Veel werd voor de klant in papieren zakken afgewogen. Dié winkels, waaraan we zo vaak met nostalgie terugdenken, worden op de Dag van de Oldambtster Geschiedenis in de schijnwerpers gezet.

Tijdens de Dag van de Oldambtster Geschiedenis, zaterdag 30 november a.s. van 11:00 tot 16:00 uur zijn er rond Cultuurhuis De Klinker in Winschoten, een groot aantal activiteiten.

Na de opening door burgemeester Cora-Yfke Sikkema om 11:00 uur is er in de foyer tot 16:00 uur een historische markt, waaraan o.a. Historische Vereniging Scheemda, Gemaal Cremer, Molenwerkgroep Oost-Groningen, de Musea Heiligerlee, Oudeschans, Nieuweschans en Oude Wolden, het IVN, Stichting Cultureel Erfgoed Delfzijl en het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt deelnemen.

De bekende Oldambtster verhalenverteller Willem Friedrich gaat de bezoekers winkelverhalen vertellen, waarbij hij put uit zijn verzameling Oldambtster herinneringen. Jona van Keulen van de Groninger Archieven verzorgt de workshop ‘Gedane zaken … vindt u weer’. Daarin laat ze zien wat archieven vertellen over oude bedrijven; een must voor wie een verhaal wil schrijven over de rijke bedrijfsgeschiedenis in het Oldambt.

Stadsdichter Bianca Holst verzorgt poëzie met als thema nostalgie. Want is het niet juist dát gevoel dat al die oude winkels oproepen? Berny Jansema zingt en speelt, als vooruitblik op de Hovinga-tentoonstelling van december, de liederen die hij maakte van Derk Sibolt Hovinga’s gedichten.

Er is een stamtafel, waar advertenties van oude winkelbedrijven ongetwijfeld bij menigeen herinneringen zullen oproepen. Ook zijn er winkelfoto’s uit die tijd.

Speciaal voor deze Dag van de Oldambtster Geschiedenis heeft het CHC, samen met de Stadsgidsen, een Langestraatlezing* samengesteld. Tijdens een wandeling vanaf de Klinker door de Langestraat vertellen zij over de rijke geschiedenis ervan. Drie van de oudste bedrijven die al generaties lang in Winschoten bestaan, stellen hun winkel open. Deelnemers horen de bijzondere verhalen over de lange geschiedenis van de familiebedrijven Hut, Klooster en Röben.

Het definitieve programma van deze dag is terug te vinden op de website van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt: www.historischcentrumoldambt.nl. We zien u graag op 30 november 2019 in Cultuurhuis De Klinker. De toegang is gratis.

*Let op: Aan de Langestraatlezing kunnen 10 personen per keer deelnemen. U kunt zich van tevoren opgeven via chcoldambt@gmail.com. Zet u dan in de onderwerpsregel ‘Wandeling’, dan is uw opgave gemakkelijk terug te vinden.

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd