De alternatieve Winterfiets Elfstedentocht was memorabel! Op naar 13 maart 2022!

AAlternatieve Winterfiets Elfstedentocht - Promotie Noord

De realiteit is dat klimaatverandering zich niet laat stoppen door corona. De realiteit is ook dat we allemaal iets kunnen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Het klimaat is in de afgelopen jaren veranderd en dat heeft grote gevolgen voor Nederland. Hogere temperaturen, droogte en periodes van extremere regenval. Ook afgelopen jaar werd dit weer duidelijk doordat we opnieuw warmterecords verbroken. Klimaatverandering begint zich steeds duidelijker te manifesteren en het maakt ook dat de kans op een Elfstedentocht kleiner wordt.

Daarom pakten Marieke Jacobs, Sybren Bosch, Jeroen van Hoek en Martin Knegt hun fiets om alsnog de Winterfiets Elfstedentocht te fietsen afgelopen dinsdag 4 januari. De officiële geplande Winterfiets Elfstedentocht kon die dag helaas niet doorgaan vanwege de geldende coronamaatregelen. Door op eigen initiatief toch de fietstocht langs de elf steden te fietsen vroegen Marieke, Sybren, Jeroen en Martin aandacht voor klimaatverandering omdat dit nog steeds hard nodig is.

Een paar dagen nadat Marieke en Sybren de Winterfiets Elfstedentocht hadden gefietst ging Promotie Noord in gesprek met Marieke en stelde haar een aantal vragen.

Hoe hebben jullie de tocht ervaren? Kun je vertellen hoe de dag van start ging en wat jullie onderweg allemaal zijn tegen gekomen.
Het was een pittige maar mooie tocht! De wekker ging om 5:15 uur en om 6:30 uur stonden we bij station Leeuwarden. Daar ontmoetten we de eindredacteur van Omrop Fryslân en Leo Middelse TV voor zowel een live radio-interview als video-item (zie verderop).

Om 7:00 uur waren we klaar om de tocht te beginnen. 210 kilometer en 11 Friese steden lagen voor ons. Het zou meevallen met de regen, maar niets bleek minder waar. Na de eerste paar kilometers ging het regenjasje aan het kwam het meerdere keren met bakken uit de hemel. De dag doorweekt beginnen is geen fijne start van zo’n fietstocht. Ondertussen stak de wind ook flink op en dat maakte de start behoorlijk pittig.

In Stavoren stond op 70 kilometer gelukkig de koffie voor ons klaar. Een kennis zorgde ervoor dat we konden opwarmen onder het genot van een warme bak koffie en cake. Precies wat we op dat moment nodig hadden. Zowaar hing de vlag voor ons uit!

Na de koffie was het gelukkig droog, maar volgde wel de zwaarste kilometers met flinke wind tegen. Vanaf Harlingen draaiden we zo dat we de wind in de rug kregen en klaarde het langzamerhand op. En er verscheen een zonnetje die ons goede energie gaf.

Met een warme chocolademelk in Dokkum en nog 35 kilometer te gaan, was het einde echt in zicht. Om 16:30 uur fietsten we Leeuwarden weer binnen. Al met al een hele mooie dag. En voor mijzelf persoonlijk extra bijzonder om 25 jaar later in de voetsporen van mij moeder te rijden, die 25 jaar eerder de tocht der tochten schaatste.

Wat waren de reacties van de mensen die jullie onderweg zijn tegen gekomen?
Onderweg hebben we redelijk weinig mensen gesproken, mede door het weer en de huidige maatregelen. Ondertussen kregen we op social media wél veel aandacht. Veel positieve geluiden over hoe belangrijk het is dat we dit doen én dat het aanzet om ook aandacht te vragen voor het klimaat.


Was er ook aandacht vanuit de media?

Wat neem je mee voor de officiële rit op zondag 13 maart a.s.
Dat het zo ontzettend belangrijk is dat we dan nog met veel meer mensen fietsen. Het is mooi hoeveel aandacht we nu hebben gekregen, maar ik hoop dat we nog veel meer zichtbaarheid kunnen creëren als we met die 1250 mensen zijn.

Hebben jullie nog meer plannen om aandacht te vragen voor de klimaatverandering? Plannen en projecten vanuit jezelf of om samen met anderen op te gaan zetten?
Op grote en kleine schaal zijn we dagelijks bezig om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Zowel in ons werk als in gesprekken met de mensen om ons heen. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door bewuste keuzes te maken.

Daarnaast doen we op 13 maart natuurlijk alsnog mee met de officiële klimaateditie van de Winterfiets Elfstedentocht. Ook fietsen we op maandag 20 juni de Climate Classic: een tocht van Breda naar Groningen – 375 kilometer langs de mogelijk toekomstige kustlijn van Nederland als klimaatverandering zo doorgaat.

Omschrijf de dag eens in één woord.
Memorabel!

Oorspronkelijk organiseerden Stichting Friesland Beweegt, Cycling 4 Climate en Freonen fan Fossylfrij Fryslân op dinsdag 4 januari 2022 –  precies 25 jaar na de tocht der tochten – de klimaateditie van de Winterfiets Elfstedentocht. Samen met 1250 anderen was het de bedoeling aan de start staan die dag. Helaas lukt dat niet vanwege de huidige coronamaatregelen. Daarom is de tocht verplaatst naar zondag 13 maart 2022.

Marieke Jacobs, Sybren Bosch, Jeroen van Hoek en Martin Knegt fietsen de alternatieve Winterfiets Elfstedentocht

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd