Provinciehuis Groningen van het gas

Promotie Noord

De provincie Groningen is gestopt met het gebruik van aardgas in het provinciehuis in Stad.

Op dinsdag 30 juni 2020 draaide gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk de gaskraan definitief dicht. Jaarlijks was er zo’n 250.000 kub gas nodig om het provinciehuis te verwarmen. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van circa 200 huishoudens.

Om de gebouwen ook in de toekomst warm te houden maakt de provincie gebruik van nieuwe technieken. Het project, dat in april 2020 van start is gegaan en bijna 2,7 miljoen euro kost, wordt naar verwachting in september opgeleverd door Strukton Worksphere uit Groningen.

Innovatieve verwarming monument
Het project is bijzonder en ambitieus vanwege de schaalgrootte en het gebruik van diverse innovatieve technieken. Maar vooral ook vanwege het monumentale karakter van een deel van het provinciehuis, waar het provinciaal bestuur al meer dan 400 jaar zetelt. Het isoleren van het monumentale pand van ruim 5.000 m2 is onmogelijk, waardoor er met ‘hoog temperatuur verwarming’ moet worden gewerkt. Hiervoor zijn speciale hoge temperatuur warmtepompen geïnstalleerd die het water tot 85 graden verwarmen. Dit hete water wordt vervolgens opgeslagen in grote buffertanks gevuld met PCM (Phase Changing Materials). Dit zijn nieuwe en innovatieve technologieën die nog niet of nauwelijks worden toegepast in verwarmingssystemen.


Koude- en warmteopslag
Een koude- en warmteopslagsysteem in de bodem vormt de basis voor de verwarming van het provinciehuis. Om extra warmte op te slaan om de gebouwen in de winter voldoende te kunnen verwarmen, wordt in de zomer warmte uit het water van de Groninger stadgracht gehaald en opgeslagen in de bodembronnen.

Slim en groen
Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “De extra elektriciteit die nodig is voor het nieuwe verwarmingsysteem komt van duurzaam opgewekte energie uit de regio. Daarmee wordt het project 100 procent CO2-neutraal. Slim en groen dus.”

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd