Natuur en Milieufederaties promoten lokale duurzame boeren met nieuwe campagne
Veel duurzame boeren leverden aan restaurants, festivals en cateraars. Nu deze afzet is weggevallen kunnen consumenten genieten van deze mooie streekproducten. “We hopen dat we met de GoodFoodClub de duurzame boeren een steun in de rug geven en consumenten kunnen overtuigen om ook na de crisis vaker te kiezen voor duurzaam en lokaal”, aldus Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Op de GoodFoodClub vinden consumenten alle adressen bij hen in de buurt, lokale activiteiten[1] en inhoudelijke informatie over gezondheid, milieuvoordelen van lokaal voedsel, voedselverspilling, de voordelen voor de natuur en meer. In Drenthe staan inmiddels 19 lokale aanbieders op de kaart.
Drentse aanbieders
Ondanks het wegvallen van afzetmarkten zoals restaurants, merken veel duurzame boeren wel dat de vraag van consumenten groeit. “Mensen hebben, of nemen, meer de tijd om zelf te koken en verdiepen zich ook meer in de ingrediënten,” zegt Elvira van Maanen van Boerenbeef in Nieuw Balinge. “Ik hoor ook vaak van klanten dat ze het fijn vinden dat ze hier met de kinderen kunnen komen. Die kunnen dan de koeien bekijken en krijgen een appeltje bij het wachten.”
Ook bij de boerderijwinkel van Santing-Meyling in Ruinerwold is het drukker. Lucia Meyling vertelt: “Je ziet meer mensen uit de buurt, die nu denken we gaan het lokaal en dichtbij zoeken. Met het mooie weer zitten mensen rustig buiten op elkaar te wachten in het zonnetje, hoewel binnen wachten nu ook kan. Mensen kopen ook meer, want ze willen de boodschappenmomentjes beperken.”
Boer Sil (Oostendorp) verkoopt zijn biologische groenten op de markt in Frederiksoord en in een kraampje bij zijn bedrijf in Dwingeloo. “Er is een stuk meer vraag, de markt is al veel drukker. Het is wel lastig om te bedenken hoe je omgaat met de nieuwe situatie. Wij hebben ervoor gekozen om zelf de producten te pakken voor de klanten op de markt.” Voor mensen die liever met hun handen in de aarde zitten heeft Sil gelukkig nog plaats voor nieuwe leden van zijn zelfoogsttuin in Dwingeloo.
Verborgen plekjes
Er zijn in Nederland honderden boeren, landwinkels, tuinderijen, voedselbossen en adressen waar je de mooiste duurzame en lokale groenten, kaas, wijn, noten, vlees en fruit kunt kopen. Vaak weten consumenten hen niet te vinden. De GoodFoodClub wordt hét digitale platform waar alle bewuste consumenten en aanbieders van lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel elkaar vinden. Ook online pakketten en restaurants die werken met lokale producten worden vermeld op het platform. Consumenten die de GoodFoodClub volgen blijven op de hoogte van initiatieven in hun buurt zoals open dagen van boeren en appelplukdagen. De GoodFoodClub is ook te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.
Aanbieders kunnen zich aanmelden
Het platform is een basis om komende tijd verder uit te bouwen. Er zullen steeds meer aanbieders op het platform verschijnen en na de coronacrisis willen we ook activiteiten delen en organiseren bij lokale boeren op het erf, om zo boeren en burgers meer met elkaar in contact te brengen. Aanbieders in Drenthe die graag een plekje willen op het platform kunnen zich aanmelden bij Elzemiek Zinkstok, via info@nmfdrenthe.nl.
Landbouw- en voedseltransitie
Dat we ons voedsel anders moeten gaan produceren en ons consumptiepatroon niet duurzaam is, dringt zo langzamerhand goed door. Kijk maar naar het stikstofprobleem of het mestoverschot in Nederland. We moeten een transitie doormaken richting een circulaire landbouw met minder afvalstoffen en milieu impact. De Natuur en Milieufederaties werken op verschillende manieren aan deze transitie; bijvoorbeeld door actieplannen te ontwikkelen en korte ketens te ondersteunen. Hierbij werken wij veel samen met (lokale) partners en brancheorganisaties.