In Nederland gooien we thuis gemiddeld 34,3 kg eetbaar voedsel – dus geen schillen of botten – per persoon per jaar weg. Er zijn landelijk steeds meer initiatieven die hiervoor aandacht vragen.
Zo organiseert Stichting Samen Tegen Voedselverspilling van 1 tot en met 7 september de Verspillingsvrije Week.
Ook in de gemeente Westerkwartier is er aandacht voor voedselverspilling. Zo schreef de 9-jarige Matthijs Baar van CBS Rehoboth in Oldekerk hierover een brief aan burgemeester Ard van der Tuuk. Daarin vroeg hij de gemeente om hulp. Zijn verzoek leidde ertoe dat de kinderen van de Rehoboth-school komende week in actie komen tegen voedselverspilling. Samen met Stichting de Nieuwe Leefstijl gaan Matthijs en zijn klasgenootjes op maandag 31 augustus restanten groenten en fruit ophalen bij verschillende supermarkten in de gemeente. Op dinsdagmiddag 1 september krijgen de leerlingen een gastles van de Nieuwe Leefstijl over voedselverspilling. Daarna gaan de leerlingen van de restanten groenten en fruit een soep en smoothies maken en proeven.
Wethouder Elly Pastoor, verantwoordelijk voor onder andere het Voedselakkoord Westerkwartier, schuift graag aan om het eindresultaat te proeven. “Verspilling is één van de onderwerpen die belangrijk zijn als het om voedsel gaat. Ik ben er trots op dat Matthijs zich met zijn klasgenootjes hiervoor inzet. Dat is ook wat we met het Voedselakkoord Westerkwartier beogen: vanuit de samenleving werken aan onderwerpen die wij van belang vinden als het gaat om voedsel”.
Hoeveel voedsel verspillen we in Nederland?
In Nederland gooien we thuis gemiddeld 34,3 kg eetbaar voedsel – dus geen schillen of botten – per persoon per jaar weg. 4,8 kg voedsel zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het in de kliko verdwijnt. In totaal verspillen we thuis 9,5% van al het voedsel dat we kopen, met een gemiddelde waarde van €120 euro per persoon per jaar. Huishoudens hebben een aandeel van ca. 23 tot 32 % in de totale voedselverspilling van de hele keten (inclusief producenten, horeca en supermarkten). Dat betekent dus dat de totale hoeveelheid verspild voedsel in ons land ongeveer 4 keer zo groot is!
Meer informatie over het Voedselakkoord Westerkwartier: www.voedselakkoord.nu