Handboek voor wereldburgers – Realistisch boek vol praktijkvoorbeelden

Promotie Noord

Hoe heerlijk is dat? Dat je overal ter wereld kan werken! Het is het leven van digital nomad Esther Jacobs. Zij heeft haar hart gevolgd en is digital nomad, mobiele burger, van het eerste uur. In Handboek voor wereldburgers neemt zij jou mee in haar wereld.

Esther Jacobs vertelt in Handboek voor wereldburgers over haar avontuur nadat zij door de overheid werd uitgeschreven uit Nederland. Daarnaast deelt zij onwijs veel tips en kun je een wereldburgertest doen om te onderzoeken of jij een echte wereldburger bent.

Digitale nomaden
Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze hebben een nomadisch bestaan: reizen veel en ze hebben een flexibele manier van werken en geld verdienen.

Het boek
Wat mij als eerste opvalt aan het boek is de speelse opzet. Het boek bevat verschillende lettertypes, verder vind je her en der in het boek illustraties, soms een quote en er staan foto’s in. Overigens hadden de letters wat mij betreft iets groter gemogen.

Het boek heeft de ondertitel ‘Leef je leven in vrijheid en laat je niet begrenzen door het systeem’. Dat geeft al enigszins aan dat als je beslist om als digital nomad je geld te willen gaan verdienen, je zaken tegen kan komen die je weg tijdelijk kunnen versperren.

Levensverhaal
In het eerste deel van het boek lees je het levensverhaal van Esther. Dat begint op 23 oktober 2012. Esther loopt niets vermoedend het gemeentehuis in Amstelveen binnen. Er staat een afspraak gepland voor het verlengen van haar paspoort. Normaal gesproken is dit een eenvoudige routinehandeling, alleen dat pakt deze keer heel anders uit. Binnen een kwartier staat Esther buiten zonder nieuw paspoort. Vol ongeloof en trillend op haar benen staat ze op de stoep, niet kunnen bevatten wat er net is gebeurd. Esther kreeg te horen dat haar paspoort niet kon worden verlengd. De medewerkster van de gemeente vertelde dat er een adresonderzoek op haar adres liep. Zolang het onderzoek nog gaande was kon Esther niet worden geholpen.

De reden van het onderzoek was het gevolg van een verzonden brief door de gemeente aan Esther die vervolgens weer terug was gekomen bij de gemeente. Volgens een supervisor van de gemeente zou dat betekenen dat zij dus niet op het adres woont waarop zij staat ingeschreven. Esther legt uit dat zij al jaren op dat adres woont, maar dat ze veel reist. Soms wordt daarom de post doorgestuurd naar iemand die haar zaken voor haar waarneemt op het moment dat zij zelf afwezig is. Met de uitleg die Esther geeft wordt ook niets gedaan, er is geen reactie en ze krijgt geen antwoorden op haar vragen. Ook is het niet mogelijk dat Esther inzicht krijgt in haar eigen dossier over het adresonderzoek. Er zit niets anders op dan een afspraak te maken met de onderzoekscommissie.

Wat dan volgt is een uiteenzetting van het systeem in Nederland en hoe dit werkt. Of eigenlijk laat het zien hoe het systeem niet werkt. Het werkt namelijk niet als je als Nederlander als mobiele burger wil leven.

In het boek krijg je inzicht in briefwisselingen met bijvoorbeeld de gemeente en de belastingdienst. Het verhaal van Esther zelf wordt aangevuld met ervaringen van andere mensen die zelf als mobiele burger tegen bepaalde zaken aanlopen. Tussen alles door zie je ook mooie persoonlijke verhalen van Esther die al reizend onderweg is. De teksten zijn aangevuld met persoonlijke foto’s.

Extra aanvulling
Inmiddels is er een derde druk van het boek verschenen. Hierin heeft Esther een extra aanvulling aan toegevoegd met een 2019 update. Een update hoe het verder ging na haar ‘ontslag’ uit Nederland en de publicaties van het boek in 2012. In de periode vanaf 2012 tot en met 2019 is er heel veel gebeurd. Dit alles lees je in deze uitgebreide versie van het boek.

Handboek Wereldburger
Het tweede deel van het boek is gericht op adviezen, tips en stappen om een echte wereldburger te worden. Er is een mooie opbouw in de hoofdstukken, beginnende met ‘Weten wat je wilt’ en afsluitend met ‘Genieten’. Daartussen vind je hoofdstukken over minimaliseren, inkomen en locatie onafhankelijkheid.

Realistisch
In ieder van de vijf hoofdstukken van het tweede deel lees je ook ervaringsverhalen van anderen. Ervaringen gebaseerd op het onderwerp van het hoofdstuk. Dit geeft een extra dimensie om te kunnen beoordelen of jij als wereldburger aan de slag wil gaan. Het is een eerlijk verhaal over wat er nodig is om al reizend te werken. Handboek voor Wereldburgers is een realistisch boek vol praktijkvoorbeelden en een uiteenzetting van zaken waar je tegenaan kan lopen die je misschien minder leuk vindt. Tegelijk is het ook een motiverend boek waarin Esther vooral aanmoedigt om je dromen na te jagen en niet op te geven als je écht iets graag wilt.

Aanmoedigende biografie en handleiding
Dit is een toegankelijk en leesbaar boek. Esther laat in het boek weten dat er altijd een oplossing is, ook al lijkt dat soms niet zo. ‘Geef niet op, wees transparant, vraag anderen om hulp en blijf proberen’, schrijft ze. Het boek sluit af met het verhaal, ‘Twee maanden uit het leven van een wereldburger’. Je leest een dagboekverslag van Esther. Je loopt even mee in het leven van een digital nomad en leest over het leven van Esther met daarbij een mooi fotoverslag.

Koop je Handboek voor wereldburgers, dan heb je twee boeken in één. Een biografie en een handboek vol handreikingen om van jou een echte wereldburger te maken. Ben jij van plan om al reizend over de hele wereld je geld te gaan verdienen? Dan mag dit boek niet ontbreken in je voorbereidingsfase. Ben je inmiddels een digital nomad, dan is het een boek vol herkenning en misschien ontdek je nog nieuwe tips die jij kunt toepassen in je eigen bestaan als wereldburger.

Het boek is verkrijgbaar bij Managementboek.nl: Klik hier om het te bestellen: Bestel

Laat een bericht achter

Plaats een reactie

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Deze inhoud is beschermd